Suedia recunoaște eșecul abordării sale anti-COVID: „Nu am reușit să ne protejăm bătrânii. E un eșec pentru întreaga noastră societate”

  • 10 Mai 2020 11:44
Suedia recunoaște eșecul abordării sale anti-COVID: „Nu am reușit să ne protejăm bătrânii. E un eșec pentru întreaga noastră societate”

Suedia, unde restricțiile pentru încetinirea noului tip de coronavirus sunt mai suple decât în alte state din Europa, recunoaște astăzi că a eșuat în a-și proteja bătrânii. Dintre cele circa 3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici, informează duminică AFP, citat de Agerpres.

În ultimele săptămâni, mass-media locale au revenit asupra condițiilor de muncă din azilurile de bătrâni, afectate de penuria de mijloace de protecție. Afectate în asemenea măsură încât unele au preferat să nu mai funcționeze, iar altele au înregistrat o lipsă acută de personal. Potrivit unor mărturii, unii seniori au fost de asemenea contaminați în timpul spitalizării lor pentru alte tratamente, apoi trimiși în aziluri unde au răspândit virusul.

Suedia a susținut că a făcut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, însă, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului în această țară aveau cel puțin 70 de ani.

„Nu am reușit să ne protejăm bătrânii (...). Este un eșec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învățăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă”, a declarat la televiziunea publică suedeză ministrul sănătății și problemelor sociale Lena Hallengren. 

În fața crizei sanitare, Suedia a menținut deschise școlile, cafenelele și restaurantele. Autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să-și asume responsabilitățile și să urmeze recomandările autorităților sanitareLa fel ca țările nordice vecine, Suedia a interzis vizitele în azilurile de bătrâni de la sfârșitul lui martie, însă a înregistrat aici mult mai multe decese.

Spre deosebire de Finlanda sau Norvegia, în Suedia căminele de bătrâni sunt adesea imense complexuri cu sute de rezidenți, dintre care mulți cu o stare de sănătate proastă și sunt dependenți. Aceștia constituie „un grup foarte vulnerabil”, potrivit lui Henrik Lysell de la Consiliul sănătății și protecției sociale. În regiunea Stockholm, epicentrul virusului în Suedia, 55% dintre azilurile de bătrâni au înregistrat până acum cazuri de COVID-19, potrivit autorităților sanitare locale.

Principalul sindicat suedez al angajaților municipali, Kommunal, denunță condițiile de muncă precare. Potrivit estimărilor organizației, în martie circa 40% din personalul azilurilor de bătrâni din Stockholm era format din lucrători necalificați, angajați pe baza unor contracte pe termen scurt și plătiți cu ora, iar 23% erau interimari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău