Suedia modifică strategia de luptă împotriva COVID-19

  • 08 Ianuarie 2021 16:20
Suedia modifică strategia de luptă împotriva COVID-19

Suedia, care a aplicat o strategie mai puțin strictă decât alte țări împotriva epidemiei de COVID-19, a votat vineri - cu o largă majoritate - o lege care acordă temporar guvernului noi competențe în lupta împotriva epidemiei, permițându-i să închidă restaurante și centre comerciale pentru prima oară de la începutul pandemiei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Confruntată cu un al doilea val al epidemiei, care s-a dovedit mai puternic decât primul în această țară nordică, în prezent una din cele mai afectate în Europa, executivul a prezentat acest proiect de lege în decembrie, apoi a devansat intrarea sa în vigoare pentru duminică, deși inițial era programată pentru luna martie..

Guvernul nu a precizat deocamdată cum și când intenționează să pună în aplicare textul, în timp ce numărul deceselor din cauza COVID-19 se ridică în prezent la niveluri apropiate recordurilor din primăvară.

Noua lege va permite de acum executivului să adopte măsuri restrictive coercitive în zone țintite și să impună amenzi și sancțiuni în cazul nerespectării restricțiilor, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Astfel, guvernul poate decide să închidă magazine, centre comerciale sau să restricționeze transportul public, ori să limiteze numărul de persoane cărora li se permite să se adune în anumite locuri publice.

Legea nu permite în schimb izolarea populației la domiciliu.

Întrebată asupra adoptării acestei legi la zece luni după sosirea virusului în Suedia, ministrul sănătății Lena Hallengren a motivat că lucrurile stăteau altfel în primăvară și o astfel de lege nu era necesară. "Am avut o vară cu o propagare redusă a infecției, apoi a început munca în toamnă", a afirmat ea la televiziunea publică, în timp ce guvernul se confruntă cu un val de critici față de strategia sa controversată de combatere a COVID-19.

Contrar restricțiilor impuse în țări din Europa, Suedia a aplicat până în prezent o strategie diferită bazată în principal pe recomandări fără lockdown și aproape fără măsuri coercitive.

Referitor la purtarea măștii, aceasta nu a fost recomandată nicăieri în spațiul public. De joi, purtarea măștii faciale este oficial recomandată pentru deplasările cu transportul public, dar numai în timpul orelor de vârf.

Dacă strategia rămâne mai puțin restrictivă decât în alte țări, Suedia a înăsprit tonul din decembrie, cu mai multe serii de măsuri stricte, între care restricții în restaurante sau trecerea la învățământul online în licee.

Suedia, cu circa 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 480.000 de cazuri de coronavirus și 9.262 de decese, potrivit ultimului bilanț raportat joi de Agenția pentru sănătatea publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău