Suedia dorește progrese în discuțiile cu Turcia cu privire la aderarea țării nordice la NATO

  • 10 Iunie 2022 16:05
Suedia dorește progrese în discuțiile cu Turcia cu privire la aderarea țării nordice la NATO

Suedia va încerca să obțină progrese în discuțiile cu Turcia pe tema obiecțiilor Ankarei cu privire la cererea de aderare a țării nordice la NATO, a declarat vineri ministrul suedez de Externe, Ann Linde, relatează Reuters și dpa, citate de Agerpres.

Finlanda și Suedia au solicitat luna trecută să adere la NATO, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, însă se confruntă cu opoziția Turciei, care acuză cele două state nordice că sprijină sau adăpostesc militanți kurzi și alte grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Obiecțiile Turciei au luat prin suprindere Finlanda, Suedia, precum și numeroase alte state din Alianța Nord-Atlantică și au redus probabilitatea unor progrese rapide în ceea ce privește perspectivele de aderare înainte de summitul NATO de la Madrid, de la sfârșitul lunii iunie.

"Cererea noastră a primit un sprijin larg în rândul membrilor NATO", a afirmat ministrul Ann Linde într-o declarație de politică externă în Parlamentul suedez.

"Aspirația noastră este ca, în mod constructiv, să facem progrese cu privire la obiecțiile ridicate de Turcia", a mai spus ea.

Ann Linde a adăugat că nu ar trebui să existe nicio îndoială că Suedia a luat întotdeauna poziție alături de aliați împotriva terorismului.

Șefa diplomației suedeze a afirmat, de asemenea, că țara sa va lupta pentru securitatea Turciei dacă va fi acceptată în Alianța Nord-Atlantică. "Suedia va contribui în mod solidar la securitatea întregii Alianțe, inclusiv cea a Turciei", a mai spus ministrul suedez. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău