Suedia anunță oficial cererea de aderare la NATO, la o zi de la decizia similară a Finlandei

  • 16 Mai 2022 16:49
Suedia anunță oficial cererea de aderare la NATO, la o zi de la decizia similară a Finlandei

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunțat luni premierul suedez Magdalena Andersson, potrivit BBC. Anunțul vine la o zi de la decizia similară a Finlandei de a cere intrarea în alianța nord-atlantică, transmite HOTNEWS.RO.

Premierul suedez Magdalena Andersson a făcut anunțul la începutul unei conferințe de presă susținută la Stockholm, potrivit sursei citate

Premierul s-a declarat încrezătoare că va exista sprijin în rândul poporului suedez pentru aderarea la NATO.

Partidul de guvernământ din Suedia (Partidul Social-Democrat) anunțase duminică că susține aderarea țării la NATO, abandonând decenii de opoziție, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia și creând o mare majoritate în parlament în favoarea aderării.

Aderarea la NATO era o perspectivă îndepărtată în urmă cu doar câteva luni, dar atacul Rusiei asupra Ucrainei a determinat atât Suedia, cât și Finlanda să-și regândească nevoile de securitate și să caute siguranța într-o alianță de care s-au separat în timpul lungului Război Rece.

Războiul din Ucraina, pe care Moscova îl numește "operațiune militară specială", dar care a ucis deja mii de oameni și a strămutat milioane, a spulberat politicile de securitate de lungă durată și a alimentat un val de sprijin public pentru aderarea la NATO în ambele țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău