Suedia analizează posibilitatea de a emite obligațiuni pe 100 de ani

  • 28 August 2019 11:17
Suedia analizează posibilitatea de a emite obligațiuni pe 100 de ani

În condițiile în care randamentele pentru majoritatea obligațiunilor sale sunt sub nivelul zero, Suedia analizează posibilitatea de a se alătura altor țări precum Austria care au profitat de costurile reduse cu împrumuturile pentru a emite obligațiuni pe 100 de ani, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

În prezent obligațiunile guvernamentale suedeze cu cea mai lungă maturitate, al căror randament este apropiat de zero, trebuie răscumpărate în 2039. Toate celelalte obligațiuni suedeze au randamente negative, alături de alte obligațiuni cu venit fix în valoare de peste 16.000 miliarde dolari la nivel mondial.

"Perspectiva de a profita de ceea ce pare a fi un nivel extrem de scăzut al dobânzilor pe termen lung este interesantă și o vom analiza", a declarat directorul general al Agenției de gestionare a datoriei statului din Suedia, Hans Lindblad. Potrivit acestuia, agenția va analiza mai multe aspecte, inclusiv modul cum va afecta modelele sale de finanțare și dacă există cerere pentru obligațiuni pe 100 de ani.

Povara datoriei în Suedia este de aproximativ 35% din PIB, una din cele mai mici din Uniunea Europeană. Aproape jumătate din obligațiunile guvernamentale emise de Suedia sunt deținute de Banca Centrală, care a cumpărat obligațiuni începând din 2015 în cadrul unui program de stimulare.

În ultimi ani investitorii care caută obligațiuni sigure cu un randament de peste 1% s-au îndreptat spre obligațiunile emise de statele europene, însă deocamdată doar câteva state europene, precum Belgia și Irlanda, au prelungit maturitățile până la un secol. De exemplu, la finele lunii iunie Austria a vândut obligațiuni pe 100 de ani în valoare de 1,25 miliarde euro.

În paralel, unii emitenți europeni precum Germania constată cum randamentele pentru toate obligațiunile lor au ajuns în teritoriul negativ. Chiar și așa investitorii acceptă randamentele negative, de temă că economia mondială ar putea să se îndrepte spre o recesiune pe măsură ce tensiunile comerciale se agravează iar băncile centrale vor răspunde cu mai multe stimulente. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău