Suedia a ridicat nivelul de alertă al forțelor sale armate, pe fondul tensiunilor cu Rusia

  • 14 Ianuarie 2022 16:34
Suedia a ridicat nivelul de alertă al forțelor sale armate, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Șeful operațiilor din Statul Major al Forțelor Armate suedeze, generalul-locotenent Michael Claesson, a declarat recent pentru cotidianul Aftonbladet că riscul de a vedea Rusia luând „măsurile militare-tehnice” pe care le-a anunțat în cazul în care NATO și Statele Unite îi vor refuza garanțiile de securitate, au forțat Suedia să ridice nivelul de alertă și de pregătire al forțelor sale armate, în special pe insula Gotland, descrisă drept „portavionul Mării Baltice”, datorită poziției sale strategice în regiune, transmite defenseromania.ro.

 „Pot să spun doar că noi, împreună cu partenerii noștri, avem o imagine bună a situației… Dacă mă întrebați despre existența unui risc iminent de agresiune, așa cum am mai spus, nu pot exclude. Dar este, de asemenea, important să echilibrăm imaginea și să spunem că diverși jucători, precum Rusia în special, se mulțumesc să rămână sub ceea ce s-ar putea numi război, a explicat Claesson. „Avem o idee bună despre capacitățile Rusiei și despre cum își folosește forțele armate”, a adăugat el, potrivit sursei citate

„Trebuie să luăm măsuri care nu fac parte din rutina noastră zilnică”, a confirmat Peter Hultqvist, ministrul suedez al apărării.

Suedia s-a simțit amenințată încă din 2013, cu un an înainte de anexarea Crimeii, când două bombardiere strategice Tu-22 M3 Backfire, escortate de patru avioane de vânătoare Su-27 Flanker, au simulat lovirea a două baze aeriene suedeze, în perioada sărbătorilor de Paște, potrivit publicației Zone Militaire.

Însă, deocamdată, atenția forțelor suedeze se concentrează în principal pe insula Gotland. În ultimii ani, armata suedeză și-a restabilit prezența pe insulă și a întărit capacitatea de luptă a unităților dislocate colo, în special apărarea antiaeriană. De pe Insula Gotland, situată aproape în centrul Mării Baltice, se poate controla toată zona regiunea.

Potrivit generalului Claesson, trupele suedeze își vor intensifica activitățile pe insulă cu mai multe patrule, în special în port și pe aeroport. Decizia a fost luată după ce trei nave rusești de debarcare din Peninsula Kola au intrat în Marea Baltică, în urmă cu câteva zile.

Întrebat de Reuters, generalul Claesson a precizat că forțele suedeze au observat recent o „extindere a capacităților ofensive străine în apropierea Suediei. Navele de debarcare rusești sunt un exemplu al unei astfel de capacități ofensive”. În plus, el a mai indicat că au fost luate măsuri și în alte regiuni ale Suediei ca răspuns la activitățile rusești.

Deși nu este membru al NATO, Suedia consideră că securitatea sa ar fi pusă în pericol, dacă sunt acceptate pretențiile Rusiei, potrivit unei declarații, de săptămâna trecută, a generalului Micael Byden, comandantul suprem al Forțelor Armate suedeze, pentru cotidianul Dagens Nyheter.

O nouă arhitectură de securitate bazată pe cerințele rusești „ar distruge bazele politicii noastre de securitate”, a declarat Micael Byden.

„Ne propunem să devenim o putere militară mai mare în toate domeniile și vrem să dezvoltăm o apărare globală. Dar asta depinde de o cooperare internațională mai puternică”, a adăugat generalul. Această cooperare ar fi diminuată dacă Rusia ar obține limitarea – dacă nu și sfârșitul – activităților militare ale NATO în vecinătatea ei.

În martie 2021, Agenția suedeză de informații pentru apărare a avertizat că Rusia poate lansa un atac rapid pe flancul estic, inclusiv în zona nordică a flancului, înainte ca NATO să aibă timp să reacționeze.

De asemenea, în raportul agenției se preciza că Rusia este mai bine pregătită pentru un război pe scară largă în nordul Europei decât statele membre NATO.

În urma tensionării situației de securitate, Suedia a reînființat, în 2018, pe Insula Gotland, regimentul de tancuri, la care renunțase în 2005. Cu toate acestea, operaționalizarea completă a tuturor batalioanelor se va încheia în 2025, în special datorită insuficienței resurselor umane.

Suedia a reactivat unități militare și în alte regiuni critice. Astfel, în 2021 a reînființat un regiment de forțe speciale la Norrland, pe coasta Mării Baltice (zona central-estică a Suediei), un regiment de infanterie marină în zona Goteborg, o aripă de aviație la Uppsala, în apropiere de capitala Stockholm și un regiment de infanterie la Falun (150 km N-V de Stockholm). În 2022, va mai fi înființat un regiment de infanterie la Västernorrland (pe coasta Mării Baltice).

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău