Sudanul îl va preda CPI pe fostul președinte Bashir, acuzat de crime de război în regiunea Darfur (autorități)

  • 11 Februarie 2020 19:11
Sudanul îl va preda CPI pe fostul președinte Bashir, acuzat de crime de război în regiunea Darfur (autorități)

Sudan îl va preda pe fostul său președinte Omar Hassan al-Bashir Curții Penale Internaționale, care a emis mandat de arestare pe numele lui din 2009 pentru a răspunde pentru mai multe capete de acuzare de crime de război și genocid comise în timpul conflictului din Darfur, a declarat luni un înalt responsabil sudanez, citat de AFP și agerpres.

Deținut după destituirea sa în aprilie 2019, Omar Hassan al-Bashir este căutat de CPI, cu sediul la Haga, împreună cu alte trei persoane, pentru crime presupuse în regiunea Darfur (vest), în timpul unui conflict sângeros izbucnit în 2003 între forțele sale și insurgenți proveniți din rândul unor minorități etnice care se considerau marginalizate.

'Cei care au fost puși sub acuzare de CPI trebuie să se prezinte', a afirmat Mohamed al-Hassan al-Taishi, membru al Consiliului suveran, într-un comunicat.

De asemenea, a mai spus Taishi, guvernul și grupurile rebele din Sudan au ajuns la un acord privind crearea unui tribunal special pentru Darfur pentru a investiga și a judeca cazuri, inclusiv cele investigate de CPI. Asta ar putea însemna că unii dintre aceștia ar putea fi judecați în Sudan, dar pentru moment nu se știe cu exactitate acest lucru.

Un avocat al lui Bashir a declarat însă că fostul președinte nu vrea să aibă deloc de a face cu CPI, din cauza faptului că este 'un tribunal politic'.

Bashir mai spune că acuzațiile care i-au fost aduse de CPI, primul tribunal permanent pentru judecarea crimelor de război, fac parte dintr-o conspirație occidentală.

Un purtător de cuvânt al CPI a refuzat să comenteze, potrivit Reuters. Instanța cu sediul la Haga a emis primul mandat de arestare pentru Bashir în 2009, primul care a vizat vreodată un șef de stat în exercițiu, iar apoi a mai emis unul.

În cazul fostului președinte Bashir au fost formulate cinci capete de acuzare de crime de război pentru asasinate, transfer forțat, exterminare, tortură și viol, două capete de acuzare de crime de război pentru atacuri împotriva civililor și trei capete de acuzare de genocid pentru uciderea și crearea condițiilor pentru distrugerea unui grup vizat, infracțiuni pe care le-ar fi comis în Darfur în perioada dintre 2003 și 2008.

Guvernul civil din Sudan, care conduce țara alături de armată în cadrul unei perioade de tranziție de trei ani, încearcă să facă pace cu rebelii din Darfur și alte regiuni neglijate care s-au luptat cu guvernul lui Omar Hassan al-Bashir ani de zile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău