Sudanul anunță că a dejucat o tentativă de lovitură de stat militară: „I-am arestat și îi interogăm pe complotiști”

  • 21 Septembrie 2021 14:51
Sudanul anunță că a dejucat o tentativă de lovitură de stat militară: „I-am arestat și îi interogăm pe complotiști”

Autoritățile din Sudan susțin că au dejucat o tentativă de lovitură de stat, marți, și îi acuză pe cei încă loiali fostului președinte destituit Omar al-Bashir că încearcă revenirea la un sistem nedemocratic, relatează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Într-o scurtă declarație pe postul public de televiziune, șefii armatei au anunțat că situația este sub control, iar conform martorilor oculari, capitala Khartoum este liniștită și nu au fost desfășurate trupe pe străzi, notează sursa citată.  

„Asigurăm poporul sudanez că situația este complet sub control, iar organizatorii militari și civili ai tentativei de lovitură de stat au fost arestați și sunt interogați chiar în aceste momente”.

O sursă guvernamentală a declarat că tentativa de lovitură de stat a implicat o încercare de a prelua controlul asupra postului public de radio din Omdurman.

Încercarea de lovitură de stat arată drumul dificil cu care este confruntată țara africană din 2019, după ce al-Bashir, controversatul președinte acuzat de crime de război, a fost înlăturat de la putere.

De atunci, noul guvern sudanez s-a angajat să organizeze alegeri în 2024, a normalizat relațiile cu Occidentul și a făcut pași pentru semnarea unui acordat cu Israelul. În același timp, o criză economică severă afectează țara.

Un purtător de cuvânt la guvernului a susținut că „rămășițe ale guvernului lui Bashir au participat la încercarea de lovitură de stat”. Bashir se află, în acest moment, într-o celulă de închisoare din Khartoum și așteaptă să fie judecat în mai multe procese.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,27
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:12,52 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Sat
16
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău