Sudan: Dialogul dintre armată și mișcarea de contestare va fi reluat luni

  • 13 Mai 2019 08:16
Sudan: Dialogul dintre armată și mișcarea de contestare va fi reluat luni

Reluarea discuțiilor în Sudan între armata la putere și mișcarea de contestare a tranziției politice, prevăzută duminică, va avea loc luni în cele din urmă, au anunțat purtători de cuvânt ai celor două părți, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Armata sudaneză a propus reluarea discuțiilor privind transferul puterii către o autoritate civilă, în punct mort până în prezent, anunțase sâmbătă Alianța pentru libertate și schimbare (FCA), care îi reunește pe liderii protestarilor.

"Reuniunea prevăzută pentru duminică va avea loc luni", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FCA, Rashid Al-Sayed.

Purtătorul de cuvânt nu a precizat motivele amânării. Potrivit unor surse din cadrul FCA, aceasta a fost solicitată de componentele coordonării pentru a încheia consultările interne înainte de întâlnirea cu Consiliul Militar de Tranziție (TMC).

Duminică seara, purtătorul de cuvânt al TMC, generalul Chamseddine Kabbachi, a confirmat reluarea discuțiilor luni.

Negocierile se vor desfășura într-o "atmosferă optimistă", a spus generalul Kabbachi într-un comunicat.

Mii de manifestanți s-au instalat de mai multe săptămâni în fața sediului conducerii armatei la Khartoum pentru a cere Consiliului Militar, instalat la conducerea țării după demiterea președintelui Omar al-Bashir, la 11 aprilie, să cedeze puterea unei administrații civile.

Negocierile dintre liderii FCA, vârful de lance al protestelor, și Consiliul Militar s-au blocat în mai multe puncte.

Cele două părți au păreri divergente în special cu privire la componența unui organ chemat să înlocuiască TMC. FCA dorește ca acesta să fie dominat de civili, în timp ce armata caută să își asigure majoritatea.

Generalii la putere doresc, în plus, să mențină Sharia (legea islamică) ca sursa a legislației.

FCA a precizat într-un comunicat că a identificat punctele de dezacord și a propus rezolvarea lor în termen de "72 de ore" de la deschiderea negocierilor.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău