Succesiunea cancelarului Merkel: CDU votează pentru Laschet, deznodământ apropiat

  • 20 Aprilie 2021 08:55
Succesiunea cancelarului Merkel: CDU votează pentru Laschet, deznodământ apropiat

Conducerea partidului german Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și-a reînnoit luni seara sprijinul pentru Armin Laschet, președintele formațiunii conservatoare, în cursul unui vot intern pentru a încerca să rezolve criza din tabăra conservatoare în jurul succesiunii cancelarului Angelei Merkel, notează AFP, preluat de Agerpres.

Comitetul executiv al CDU, după o reuniune de peste șase ore, s-a pronunțat pentru candidatura președintelui său în fața celei a popularului lider bavarez Markus Söder, au făcut cunoscut mai mulți participanți. Markus Söder indicase în cursul zilei că va respecta decizia acestei instanțe.

Plebiscitul este net și lasă să se întrevadă un final al duelului fratricid care agită de o săptămână partidul la putere: 77,5% dintre responsabilii partidului au votat în favoarea lui Armin Laschet față de 22,5% pentru Markus Söder, în această consultare organizată de internet într-un mod improvizat, după discuții maraton.

Candidat natural al CDU a cărei conducere a preluat-o în ianuarie, Armin Laschet, partizan al continuității cu orientarea centristă a cancelarului Angelei Merkel, își văzuse numirea contestată de Markus Söder, liderul partidului-frate bavarez CSU.

După mai multe luni în care a întreținut suspansul asupra intențiilor sale, acesta din urmă a mărit tensiunea prin oficializarea candidaturii sale duminica trecută.

A doua zi, Armin Laschet a obținut un prim vot de sprijin din partea personalităților din CDU. Instanța care s-a pronunțat în favoarea sa luni seară reunește un eșantion și mai mare de responsabili ai partidului.

Rezultatul acestei reuniuni de criză a fost extrem de incert, în contextul în care Markus Söder obținuse în ultimele zile sprijinul mai multor cadre ale partidului.

Ministrul-președinte al Bavariei are un argument puternic: este de departe favoritul în sondaje pentru a le permite conservatorilor să păstreze cancelaria după alegerile parlamentare de la 26 septembrie.

Markus Söder nu a participat la reuniunea de luni seară.

CDU trebuie "să decidă singură unde și cum" se va face alegerea, estimase el mai devreme în cursul zilei, asigurând în același timp că "va respecta" orice decizie a comitetului executiv al CDU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău