Subvenții în avans și compensații pentru motorina utilizată de agricultori

  • 05 Iulie 2023 13:01
Subvenții în avans și compensații pentru motorina utilizată de agricultori

Statul va oferi subvenții în avans, până la 4 milioane de lei, pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural. De asemenea, va compensa cheltuielile pentru motorina utilizată de agricultori începând cu toamna anului trecut. Regulamentul a fost aprobat în ședința de miercuri a Guvernului, transmite IPN.

„Pentru tinerii fermieri, femeile fermiere, pentru cei reveniți de peste hotare, cei care gestionează gospodării țărănești, statul prevede subvenții mai mari cu 10-15%. Cererile pot fi depuse la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, într-o conferință de presă.

A fost aprobat și Regulamentul privind măsurile de subvenționare complementară în agricultură. „Astfel în următorii cinci ani, statul va susține anual cel puțin 3 mii de beneficiari, cărora li se va aloca circa 13% din mijloacele Fondului de subvenționare. Plata complimentară va fi oferită pentru stimularea accesării creditelor investiționale, dezvoltarea agriculturii eco, defrișarea plantațiilor multianuale, promovarea utilizării sistemelor de  irigare, servicii de consiliere și formare în agricultură”, a menționat Daniel Vodă.

Un alt regulament aprobat este cel cu privire la acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Potrivit acestuia, producătorii agricoli vor beneficia de subvenționarea accizei la motorină începând cu data 16 noiembrie 2022, în cuantum de 2 980 de lei per tonă, pentru producătorii micro, mici și mijlocii, precum și 894 de lei per tonă pentru producătorii mari.

Pentru motorina utilizată în anul 2023 producătorii micro, mici și mijlocii vor primi subvenții în cuantum de 100% sau 3 248 de lei per tonă, iar întreprinderile mari – în cuantum de 30%, ceea ce reprezintă 974 de lei per tonă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău