Sub-varianta XE a Omicron ar fi mai transmisibilă, dar nu ar aduce simptome noi

  • 11 Aprilie 2022 16:50
Sub-varianta XE a Omicron ar fi mai transmisibilă, dar nu ar aduce simptome noi

O nouă sub-variantă a Omicron a fost identificată în Marea Britanie, în contextul în care țara se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, relatează duminică The Independent, potrivit Agerpres.

Biroul Național de Statistică (ONS) a anunțat că 4,9 milioane de persoane din Marea Britanie au fost infectate cu COVID-19 de weekendul trecut - un nivel record în timpul pandemiei.

Creșterea numărului de cazuri ar veni ca urmare a faptului că locuitorii pot interacționa liber după ridicarea restricțiilor asociate COVID-19 și a apariției sub-variantei Omicron BA.2, supranumită și "Omicron silențios".

Acum, însă, a fost detectată o altă mutație, care ar putea fi mai transmisibilă, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

XE este o mutație a tulpinilor BA.1 și BA.2 a variantei Omicron - denumită "recombinantă".

Într-un raport publicat săptămâna trecută, OMS a indicat că mutația XE recombinantă a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie pe 19 ianuarie, precizând că din primele analize a reieșit că ar putea fi mai transmisibilă.

"Estimările timpurii indică un avantaj al ratei de creștere în comunitate de 10% comparativ cu BA.2, însă această constatare necesită confirmări suplimentare. XE aparține variantei Omicron, până la raportarea unor diferențe semnificative ale caracteristicilor transmisiei și bolii, inclusiv a gravității", se arată în raport.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSCA) a declarat luni că, potrivit celor mai recente date, XE a avut o rată de răspândire cu 9,8% mai mare comparativ cu BA.2.

Cu toate acestea, UKHSCA a avertizat că "deoarece această estimare nu a rămas consecventă pe măsură ce s-au adăugat noi date, nu poate fi încă interpretată ca o estimare a avantajului de creștere pentru această variantă".

"Cifrele erau prea mici pentru ca XE recombinantă să fie analizată pe regiune", a notat UKHSCA.

Potrivit UKHSCA, începând de la 22 martie au fost detectate 637 de cazuri de XE în Anglia.

Aceasta este doar o mică parte din cazuri, cele mai recente date de la ONS indicând o cifră record de 4,9 milioane de cazuri actuale de infectare cu coronavirus.

Varianta a fost detectată de asemenea în Thailanda.

Deoarece sub-varianta este nouă, situația se poate schimba, însă în prezent se crede că XE nu ar aduce simptome noi.

Cele mai raportate simptome ale tulpinii originale de Omicron seamănă cu o răceală, în special la persoanele care au fost vaccinate. Aceasta includ curgerea nasului, strănut și durerile în gât, spre deosebire de tulpina originală a virusului, care a provocat în general febră, tuse și pierderea gustului sau a mirosului.

Însă, lista oficială cu simptomele generale de COVID-19 a Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a fost extinsă luni pentru a fi incluse nouă semne noi de boală. Potrivit nhs.uk, simptomele de COVID-19 pe care populația trebuie să le ia de asemenea în considerare sunt: dificultăți de respirație, senzație de oboseală sau epuizare, dureri la nivelului corpului, dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat sau care curge, pierderea poftei de mâncare, diaree, senzație de rău sau stare de rău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău