Subvarianta BA.2 de Omicron "nu provoacă o formă mai gravă" de COVID-19

  • 23 Februarie 2022 14:40
Subvarianta BA.2 de Omicron

Subvarianta BA.2 de Omicron - care se răspândește mai rapid și a devenit dominantă în Danemarca - "nu provoacă o formă mai gravă" de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global, a declarat marți un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, relatează France Presse.

"Nu vedem o diferență în ceea ce privește severitatea între (subvariantele) BA.1 și BA.2 și, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce privește riscul de spitalizare", a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe rețelele sociale.

Această constatare "este cu adevărat importantă, deoarece în multe țări a existat o circulație substanțială atât a BA.1, cât și a BA.2", a mai spus ea.

Ea a raportat astfel concluziile la care a ajuns luni un Comitet consultativ de experți cu privire la evoluția virusului care provoacă COVID-19, concluzii liniștitoare și mult așteptate după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu asupra hamsterilor - nerevizuit de oamenii de știință - care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave.

Cercetătorii care au realizat studiul și-au prezentat concluziile comitetului, a mai spus Van Kerkhove.

Ea a profitat de ocazie pentru a cere țărilor din întreaga lume să nu-și demonteze dispozitivele de secvențiere în același timp cu ridicarea restricțiilor sanitare în numeroase țări, notează Agerpres.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău