Subminarea alegerilor în UE, motiv pentru noi sancțiuni aplicate Rusiei. Ambasadorii țărilor membre la Bruxelles vor să combată amenințările hibride
-
10 Decembrie 19:42
Ambasadorii statelor membre pe lângă Uniunea Europeană, reuniți în Comitetul Reprezentanților Permanenți (COREPER), vor discuta miercuri despre primele sancțiuni potențiale legate de amenințările hibride ruse precum subminarea alegerilor, atacuri cibernetice și sabotaj economic, au declarat marți diplomați europeni, citați de Reuters.
O listă de 16 persoane și trei entități ar putea fi adăugate noului cadru de sancțiuni convenit în octombrie ca răspuns la înmulțirea acestor atacuri în blocul comunitar după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape trei ani, transmite Agerpres și HotNews.
Ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a afirmat săptămâna trecută că până la 100 de incidente produse în acest an în Europa pot fi „atribuite atacurilor hibride, spionajului și operațiunilor de influențare ruse”.
„Trebuie să trimitem Moscovei un semnal puternic că acest lucru nu va fi tolerat”, a accentuat Lipavsky.
Majoritatea țintelor vizate de sancțiunile propuse de Comisia Europeană sunt ruse. Pe listă se află, de asemenea, trei persoane din Republica Moldova, Georgia și Cote d’Ivoire.
În luna mai, NATO a afirmat că în Europa au sporit atacurile atribuite Rusiei, principalele țări vizate fiind Republica Cehă, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Regatul Unit.
Uniunea Europeană face eforturi pentru a limita influența rusă. În ultimele săptămâni, partidul Visul Georgian, aflat la guvernare la Tbilisi, a anunțat că va amâna până în 2028 demersurile pentru aderarea Georgiei la UE. Între timp, Curtea Constituțională a României a anulat săptămâna trecută primul tur al alegerilor prezidențiale în urma acuzațiilor de ingerință rusă, mai scrie Reuters.