Submarinele de ultimă generație construite în Taiwan ar putea împiedica zeci de ani o potențială invazie chineză

  • 21 Decembrie 2020 18:47
Submarinele de ultimă generație construite în Taiwan ar putea împiedica zeci de ani o potențială invazie chineză

Taiwan a început să construiască o flotă de submarine de ultimă generație pentru a-și spori capacitățile de apărare, o decizie despre care analiștii militari spun că ar putea complica orice potențial plan al Chinei de a invada insula sau de a institui o blocadă navală, scrie CNN, preluat de Digi24.ro

Construcția primului submarin a început luna trecută într-o fabrică din portul Kaohsiung. Urmează să fie construite opt submarine, iar primul va intra în teste în 2025. În cadrul ceremoniei care a marcat începutul programului, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a spus că acesta este un moment istoric și dovedește "voința puternică a Taiwanului în fața lumii".

Beijing-ul susține că are suveranitate asupra statului insular Taiwan - o democrație cu 24 de milioane de locuitori aflată la sud-est de China continentală, deși cele două părți sunt guvernate separat de mai bine de 70 de ani.

Președintele chinez Xi Jinping a jurat că Beijingul nu va permite niciodata insulei să-și obțină independența și a refuzat să excludă folosirea forței în caz de necesitate.

Timp de câteva luni, armata chineză și-a sporit presiunea asupra Taiwanului, trimițând avioane de luptă în zona de apărare aeriană sau efectuând exerciții militare pe insulele apropiate, mișcări interpretate la nivel larg ca o amenințare la adresa capitalei Taipei.

Actualele submarine ale Taiwanului au 75 de ani

Orice flotă chineză ar trebui să traverseze Strâmtoarea Taiwan în cazul unei invazii, o zonă relativ îngustă care separă insula de continent, iar acolo viitoarele submarine ar avea o importanță strategică. Noile unități urmează să înlocuiască actuala flota de patru submarine a Taiwanului, vechi de aproape 75 de ani.

Noile submarine ar urma să fie de propulsate de motoare diesel la suprafață și de motoare electrice alimentate de baterii litiu-ion în adâncuri, potrivit analiștilor militari. Submarinele diesel sunt mai ușor și ieftin de construit decât cele nucleare, iar sub apă produc mai puțin zgomot. Totodată, acestea ar fi mai greu de detectat de către armata chineză. "Capacitățile Chinei de luptă anti-submarin sunt slabe, iar condițiile în acele ape puțin adânci sunt foarte dificile chiar și pentru tehnica americană sau japoneză, mai avansată", a spus Owen Cote de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), expert în lupta anti-submarin.

Nu se știe exact ce tehnologie vor folosi submarinele Taiwanului, însă, la începutul acestui an, Washington a acordat Taipei-ului aprobarea de a cumpăra torpile Mark 48. Potrivit analiștilor, noile submarine ar putea încorpora mai multe tehnologii avansate americane și japoneze.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău