Subiectul dublării cotelor de acces fără taxe pe piața europeană a produselor agricole din Republica Moldova, pe agenda de astăzi a Consiliului Uniunii Europene

  • 18 Iulie 2022 12:02
Subiectul dublării cotelor de acces fără taxe pe piața europeană a produselor agricole din Republica Moldova, pe agenda de astăzi a Consiliului Uniunii Europene

Subiectul dublării cotelor de acces fără taxe pe piața europeană pentru ultimele șapte poziții de produse agricole din Republica Moldova, încă supuse regimului tarifar, figurează pe agenda de astăzi a Consiliului Uniunii Europene.

Includerea subiectului pe agendă înseamnă, de regulă, că decizia este agreată de cei 27 de miniștri ai agriculturii din UE. La modul practic, toate produsele moldovenești vor putea intra de acum înainte în UE fără tarife în zona de liber schimb (DCFTA), precizează Europa Liberă, citată de IPN.

Pe 5 iulie, Parlamentul European a adoptat în procedură accelerată legislația propusă cu aproape o lună mai devreme de Comisia Europeană, care prevede că Republica Moldova va putea, timp de un an cel puțin, să-și vândă produsele agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale.

Comisia și-a prezentat inițiativa ca pe „o ilustrare a solidarității UE, menită să ajute Republica Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie ca urmare a războiului împotriva Ucrainei”.

Volumele potențiale scutite de taxele vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău