Subiectele abordate în cadrul întrevederii Osipov-Rogozin

  • 24 Iunie 2015 18:14
Subiectele abordate în cadrul întrevederii Osipov-Rogozin

Victor Osipov și Dmitri Rogozin au abordat mai multe subiecte miercuri, 24 iunie, în cadrul unei întrevederi la Moscova, inclusiv criza economică din regiunea transnistreană, dar și modalitățile de depășire a acesteia.

Înlăturarea barierelor în comerțul bilateral, dezvoltarea și extinderea cooperării în sectorul agroindustrial, colaborarea în domeniile energetic, cel al transporturilor, precum și în sfera social-umanitară, dar și reluarea negocierilor în problema transnistreană. Acestea au fost subiectele abordate miercuri, 24 iunie, la Moscova, în cadrul întrevederii dintre vicepremierul moldovean, responsabil pentru reintegrare, Victor Osipov, și omologul său rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru regiunea transnistreană. 

În cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică, vicepremierul Victor Osipov a insistat pe eliminarea restricțiilor aplicate de Federația Rusă la importul mai multor categorii de mărfuri de origine moldovenească. În același timp partea rusă și-a exprimat disponibilitatea pentru a identifica soluții la problemele existente în special, la exportul pe piața rusă a băuturilor alcoolice, producției pomi-legumicole procesate, producției de origine vegetală și animală. Cu referire la cooperarea în sfera energetică, s-a convenit asupra necesității continuării consultărilor la nivel de experți.

În cadrul discuțiilor a fost abordat și subiectul ce ține de protecția socială a cetățenilor Republicii Moldova aflați la muncă în Federația Rusă.

Un subiect aparte al dialogului a vizat ultimele evoluții în dosarul transnistrean, situația social-economică din regiune, precum și perspectivele procesului de negocieri în formatul 5+2.

Programul vizitei delegației moldovenești la Moscova a inclus, de asemenea, o întrevedere de lucru cu Secretarul de Stat, viceministrul rus de  externe, Grigori Karasin, în cadrul căreia a fost menționată necesitatea detensionării situației în jurul problemei transnistrene și continuării procesului de negocieri.

Părțile au convenit de asemenea să lanseze pregătirile pentru a organiza, în toamna anului curent, ședința ordinară a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău