Subiecte de importanță majoră pentru R.Moldova, abordate la ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București

  • 24 Martie 2017 07:38
Subiecte de importanță majoră pentru R.Moldova, abordate la ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București Facebook.com/ Guvernul Republicii Moldova

Ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București în format restrâns, care s-a desfășurat joi, 23 martie, la Piatra Neamț a abordat probleme importante pentru Republica Moldova, în plus, pare să reprezinte și o reorientare mai clară a actualei guvernări către Uniunea Europeană, prin intermediul României, în condițiile deteriorării relațiilor Chișinăului cu Moscova, consideră unii experți de la Chișinău. 

Consolidarea investițiilor românești în Republica Moldova, proiectele energetice dintre cele două state, în special extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, continuarea sprijinului oferit de România, accelerarea reformelor și continuarea parcursului european al Republicii Moldova, au fost printre principalele teme discutate la Piatra Neamț de guvernele conduse de Sorin Grindeanu și Pavel Filip.

Reuniunea de la Piatra-Neamț a fost o ocazie pentru cele două guverne să se pună de acord asupra proiectelor comune, între care primează cele de infrastructură, în ideea ca acestea să ia turații, susține analistul politic Vlad Țurcanu. Totodată, el menționează că ședința comună comportă și o componentă de imagine, în special pentru Guvernul Filip în condițiile deteriorării relațiilor cu Moscova, care pare să reprezinte și o orientare mai clară către Uniunea Europeană, inclusiv prin intermediul României.

Proiectele energetice, de o importanță vitală pentru Republica Moldova, au fost pe agenda zilei, dar există îndoieli că lucrurile se vor mișca cu viteza promisă de autorități, mai arată analiștii. Premierul moldovean Pavel Filip a anunțat că gazoductul Iași-Ungheni va fi extins până la Chișinău către sfârșitul anului viitor. Însă expertul în energetic Ion Muntean de la Institutul pentru Democrație și Inițiative Sociale ”Viitorul” exprimă dubii în acest sens, dacă se ia în calcul ritmul în care au mers lucrările de construcție pe prima porțiune a conductei.

Aceasta a fost a treia ședință comună a Guvernelor de la Chișinău și București după cele din 2012 și 2015.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău