SUA: Washingtonul aprobă vânzarea a 18 torpile MK-48 către Taiwan

  • 21 Mai 2020 08:17
SUA: Washingtonul aprobă vânzarea a 18 torpile MK-48 către Taiwan

Statele Unite au anunțat miercuri aprobarea vânzării a 18 torpile grele MK-48 către Taiwan pentru suma de 180 de milioane de dolari, tranzacție care este de așteptat să deranjeze China, informează joi AFP, preluat de Agerpres.

Vânzarea "servește intereselor economice și de securitate națională ale Statelor Unite, ajutând (Taiwanul) să își modernizeze forțele armate și să mențină o capacitate de apărare credibilă", a anunțat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Această vânzare va ajuta, de asemenea, la "menținerea stabilității politice, a echilibrului de putere și a progresului economic în regiune", se arată în comunicat.

Washingtonul consideră o prioritate strategică contracararea influenței crescânde a Beijingului în regiune.

Torpilele MK-48, care sunt proiectate pentru a fi lansate de submarine, nu trebuie comandate unui furnizor deoarece provin din stocul Marinei SUA, a precizat Departamentul de Stat.

China consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său. Insula este condusă de un regim rival celui de la Beijing, după ce comuniștii au preluat puterea pe continent în 1949, la sfârșitul războiului civil chinez.

La rândul său, Washingtonul, care a întrerupt relațiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaște autoritățile de la Beijing drept singurul reprezentant al Chinei, rămâne cel mai puternic aliat al Taiwanului și principalul său furnizor de arme.

Președintele Donald Trump nu și-a ascuns intențiile de a consolida legăturile cu teritoriul insular, în special prin vânzarea de sisteme sofisticate de arme către Taipei.

China a cerut recent Franței să "anuleze" un acord de vânzare de armament către Taiwan, subliniind că un asemenea acord ar putea "deteriora relațiile sino-franceze".

Potrivit presei din Taiwan, vânzarea se referă la echipamente pentru fregatele franceze vândute marinei din Taipei în anii 1990, caz care a provocat o criză diplomatică gravă între Paris și Beijing. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău