SUA vor să prelungească tratatul de dezarmare nucleară New START, însă Rusia consideră "inacceptabile" condițiile Washingtonului

  • 14 Octombrie 2020 08:31
SUA vor să prelungească tratatul de dezarmare nucleară New START, însă Rusia consideră

Statele Unite au anunțat marți un "acord de principiu" cu Moscova pentru a prelungi tratatul de dezarmare nucleară New START, dar Rusia consideră ca "inacceptabile" condițiile impuse de Washington.

"Suntem dornici să prelungim tratatul New START pentru o perioadă de timp, cu condiția ca ei să accepte în schimb limitarea - înghețarea - arsenalul lor nuclear", a declarat negociatorul american Marshall Billingslea care conduce din iunie negocierile cu Moscova asupra tratatului bilateral New START expirând la începutul anului 2021 - la scurt timp după încheierea mandatului actual al lui Donald Trump, candidat la propria succesiune la 3 noiembrie, scrie Agerpres. "Credem că există un acord de principiu la cel mai înalt nivel al guvernelor noastre", a adăugat diplomatul american în cursul unei videoconferințe organizate de think tankul Heritage Foundation.

Răspunsul, dur, al Moscovei nu a întârziat. "Rusia și Statele Unite nu s-au pus de acord în privința înghețării arsenalelor lor nucleare", a scris pe Twitter misiunea permanentă a Rusiei la Viena.

Un asemenea îngheț ar fi "inacceptabil" pentru Moscova, a declarat agențiilor ruse de presă negociatorul Moscovei, viceministrul de externe Serghei Riabkov.

New START - intrat în vigoare în 2010 și care limitează numărul focoaselor nucleare operaționale (instalate pe rachete, pe submarine și bombardiere) la 1.550 pentru SUA și Rusia - este ultimul pact major de dezarmare nucleară rămas în vigoare între cele două puteri, după ce Statele Unite s-au retras în 2019 din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (CFE), care interzicea utilizarea rachetelor balistice cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Washingtonul a acuzat Rusia de încălcarea prevederilor CFE și a atribuit 'întreaga responsabilitate' Moscovei pentru încetarea acestui pact.

"Dacă americanii sunt de acord cu documentele pe care le-am remis și le acceptă, un asemenea acord poate fi încheiat și mâine. Dar cu atâtea divergențe, nici nu-mi pot imagina pe ce bază colegii noștri de la Washington emit astfel de ipoteze", a precizat Serghei Riabkov pentru agenția Ria Novosti.

În opinia sa, Rusia și Statele Unite au încă "puncte de vedere diferite asupra modalității de a întări controlul armamentului pe viitor".

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău