SUA vor trimite Ucrainei încă 4 sisteme de rachete HIMARS

  • 09 Iulie 2022 12:38
SUA vor trimite Ucrainei încă 4 sisteme de rachete HIMARS

SUA au anunțat vineri că acordă Ucrainei un nou ajutor militar care se ridică 400 milioane de dolari și cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS și muniții, care au permis deja forțelor ucrainene să atace ținte - ca depozite de muniții - cu rachete trase din afara razei de acțiune a artileriei ruse, a precizat un înalt responsabil al Pentagonului.

Cu astfel de sisteme HIMARS, „Ucraina a reușit să lovească ținte rusești mult în spatele liniei frontului și să perturbe operațiuni ale artileriei ruse”, a explicat acest înalt oficial american, potrivit de France Presse, citată de Agerpres

Astfel, armata ucraineană va dispune în total de 12 HIMARS.

Lotul de ajutor include de asemenea 1.000 de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliații occidentali ai Kievului.

Aceste obuze sunt „mai eficiente”, căci sunt mai precise și au o rază de acțiune mai importantă decât cele furnizate de până acum, a precizat responsabilul de la Pentagon.

El nu a confirmat dacă aceste muniții sunt obuze teleghidate Excalibur, care pot parcurge peste 40 km înainte de a-și atinge ținta cu precizie, de fabricație americană și deja livrate de Canada Ucrainei.

Datorită primelor HIMARS livrate luna trecută, experții militari estimează că armata ucraineană a putut să distrugă peste 10 depozite de muniții rusești aflate în spatele liniei frontului în estul țării.

„Rușii fac progrese limitate și obținute prin lupte crâncene cu un cost important în anumite mici zone din Donbas, ei sunt în întârziere în raport cu obiectivele lor”, a spus oficialitatea americană.

Sistemele HIMARS au permis ucrainenilor să „perturbe în mod important capacitățile rușilor de a înainta”, a indicat el.

Washingtonul a furnizat deja o asistență militară Kievului în valoare de 6,9 miliarde de dolari de la declanșarea invaziei ruse la 24 februarie, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău