SUA vor trimite întăriri temporare în Afganistan pentru a proteja retragerea coaliției

  • 23 Aprilie 2021 09:53
SUA vor trimite întăriri temporare în Afganistan pentru a proteja retragerea coaliției

Statele Unite vor trimite temporar întăriri în Afganistan pentru a proteja retragerea anunțată a forțelor coaliției internaționale, a indicat joi comandantul forțelor americane în Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, transmite AFP.

'Vom trimite resurse suplimentare pentru a proteja forța în timpul plecării sale', a declarat marți generalul McKenzie, șeful Comandamentului central al armatei americane (CENTCOM), în fața unei comisii a Senatului.

'Nu doresc să intru acum în detaliile acestor operațiuni, dar vom avea capacități suplimentare și sunt convins că, împreună cu partenerii noștri din coaliție, vom reuși să ne extragem', a adăugat el.

Întrebat în cursul unei conferințe de presă despre amploarea întăririlor prevăzute, generalul a evitat să dea detalii, explicând că planurile sunt în curs de elaborare.

În jur de 2.500 de militari americani, peste 16.000 de subcontractori civili și echipamentele lor vor trebui evacuați din Afganistan. Lor li se adaugă circa 7.000 de militari NATO, care depind în mare măsură de armata americană pentru transporturile de trupe și de material.

Va fi vorba, așadar, de o operațiune logistică enormă și delicată, iar militarii au nevoie de cel puțin trei luni pentru a o duce la bun sfârșit în mod ordonat și securizat.

Pe de altă parte, generalul McKenzie a pus la îndoială capacitatea armatei afgane de a rezista în fața talibanilor, în pofida miliardelor investite de mai bine de zece ani de către SUA pentru formarea și echiparea ei.

'Mă îngrijorează capacitatea armatei afgane de a ține sub control teritoriul pe care îl controlează acum, fără sprijinul cu care s-a obișnuit de mulți ani', a afirmat responsabilul american.

Coaliția internațională a furnizat în acest timp informații și un sprijin militar care oferă un avantaj armatei afgane asupra talibanilor, dar 'toate acestea se vor sfârși', a notat el. 'Mă îngrijorează, prin urmare, capacitatea armatei afgane de a face față după plecarea noastră, și mai ales capacitatea de zbor a aviației afgane', a adăugat McKenzie.

Aviația afgană depinde de experți străini angajați în Afganistan de armata americană pentru mentenanța acestor avioane și 'va fi mult mai dificil' după ce forțele străine vor părăsi țara, a explicat el pentru presă.

'Căutăm, așadar, mijloace inovatoare de a o face', a adăugat McKenzie, menționând posibilitatea unor videoconferințe ale experților cu mecanicii afgani.

Refuzând să vorbească despre o înfrângere în fața talibanilor, generalul american a recunoscut totuși că aceștia sunt mai numeroși acum decât în 2011, estimându-le efectivele la 50.000 de luptători.

Generalul McKenzie a admis și că insurgenții controlează în prezent un teritoriu mai mare decât în urmă cu zece ani.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău