SUA vor sprijini Ucraina pentru a se ajunge la o pace justă și durabilă

  • 02 Iunie 2023 16:40
SUA vor sprijini Ucraina pentru a se ajunge la o pace justă și durabilă

SUA lucrează cu Kievul și cu ceilalți aliați pentru a construi un consens în jurul elementelor esențiale ale unei ''păci juste și durabile'' în Ucraina, a declarat vineri, în Finlanda, secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Agerpres.

În același timp, Washingtonul va încuraja inițiative ale altor țări pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, cu condiția ca ele să respecte Carta Națiunilor Unite și suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.

''Vom susține eforturile - fie că sunt făcute de Brazilia, China sau orice altă țară - dacă ele contribuie la găsirea unei căi spre o pace justă și durabilă'', a subliniat Blinken.

Potrivit acestuia, SUA vor continua să sprijine militar Ucraina întrucât condiția esențială pentru o diplomație relevantă și eficientă este ca Kievul să fie capabil să descurajeze și să se apere de orice eventuală agresiune viitoare.

''Războiul de agresiune al lui Putin contra Ucrainei este un eșec strategic'', a spus demnitarul american.

El a insistat că Statele Unite vor ajuta la construirea unei ''armate ucrainene a viitorului'', ceea ce înseamnă ''o forță aeriană modernă, apărare aeriană și antirachetă integrată, tancuri și vehicule blindate moderne, capacitate națională de a produce muniții și sprijin și instruire pentru a menține pregătite forțele și echipamentul de luptă''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău