SUA vor recomanda administrarea unei doze suplimentare de ser anti-Covid la opt luni după a doua doză

  • 17 August 2021 09:31
SUA vor recomanda administrarea unei doze suplimentare de ser anti-Covid la opt luni după a doua doză

Oficialii din sănătate și experții medicali americani sunt așteptați să recomande că cei mai mulți americani eligibili spre a fi vaccinați anti-Covid ar trebui să primească o doză suplimentară la opt luni după cea de-a doua doză, potrivit unor surse citate de nbcnews.com și news.ro. Liniile directoare, care vor fi aplicate doar în cazul vaccinurilor Pfizer și Moderna, ar putea intra în vigoare la jumătatea lunii septembrie. Recomandarea vine în timp ce varianta Delta a coronavirusului este dominantă în Statele Unite și autoritățile sanitare analizează dacă vârstnicii ar trebui să primească toamna aceasta doza suplimentară, transmite hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, Food and Drug Administration (FDA), organismul american de reglementare a medicamentelor și alimentelor, a modificat săptămâna trecută autorizațiile de utilizare de urgență pentru serurile Moderna și Pfizer/ BioNTech pentru a permite celor cu sisteme imunitare slăbite să primească a treia doză. Este vorba despre cei care nu au dezvoltat un răspuns imun adecvat împotriva coronavirusului chiar și după ce au fost complet vaccinați.

Printre cei care vor primi mai întâi a treia doză se numără lucrătorii sanitari, cei din centrele de îngrijire și vârstnicii, care au fost primii vaccinați odată ce serurile au primit autorizare pentru utilizare de urgență, în luna decembrie.

De atunci, mai mult de 198 de milioane de oameni au primit, în SUA, cel puțin o doză de vaccin anti-Covid, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cu peste 168 de milioane de oameni complet vaccinați.

Totuși, în SUA crește constant numărul contaminărilor, din cauza variantei Delta, care este mult mai contagioasă.

Mai multe luni, oficialii au spus că datele arată că oamenii sunt suficient protejați în fața Covid-19, inclusiv a variantei Delta, după ce au primit două doze de Pfizer sau Moderna ori o doză din vaccinul Johnson & Johnson. Dar oficialii americani au clarificat duminică faptul că se pregătesc pentru posibilitatea că momentul pentru doza suplimentară să vină mai curând.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a pronunțat împotriva planurilor privind doza suplimentară, spunând că țările sărace au administrat doar 1% din dozele disponibile, în timp ce zece țări au folosit 75% din rezerve.

El a recomandat, într-un text publicat săptămâna trecută de Time, o amânare până la finalul lunii viitoare, permițându-se astfel vaccinarea a cel puțin 10% din populația fiecărei țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău