SUA vor eliminarea Iranului din Comisia ONU privind condiția femeii

  • 03 Noiembrie 2022 09:17
SUA vor eliminarea Iranului din Comisia ONU privind condiția femeii

Iranul nu își are locul în Comisia ONU privind condiția femeii, a declarat miercuri, 2 noiembrie, vicepreședinta americană Kamala Harris, care a lansat o inițiativă pentru a declanșa scoaterea Teheranului din această instanță, relatează AFP.

În contextul reprimării marilor manifestații care au urmat decesului la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, SUA vor să lucreze cu "partenerii lor pentru a scoate Iranul" din această comisie a ONU ai cărei membri sunt aleși pentru patru ani, a anunțat vicepreședinta SUA într-un comunicat.

"Negând drepturile femeilor și desfășurând o represiune atât de brutală împotriva propriului popor, Iranul a arătat că nu își are locul în această comisie", a adăugat Kamala Harrris.

"Simpla prezență a Iranului discreditează (pentru membrii săi) sensul de a adera la ea, precum și activitatea sa", a insistat ea.

Iranul este zguduit de manifestații de la moartea în detenție a tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile în urmă de poliția moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict din Republica Islamică, ce prevede purtarea vălului.

Reprimarea acestor manifestații, fără precedent prin amploarea și natura lor după Revoluția Islamică din 1979, a făcut zeci de morți, conform ONG-urilor.

SUA și Uniunea Europeană au adoptat deja noi sancțiuni împotriva regimului de la Teheran în urma acestei reprimări, transmite Agerpres.

Țările membre ale Comisiei ONU privind condiția femeii (CSW) sunt alese de Consiliul Economic și Social al ONU, ai cărui membri sunt ei înșiși aleși de Adunarea Generală a organizației.

Mandatul Iranului se încheie în 2026, iar cel al SUA, anul viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău