SUA | Un agent chinez al serviciilor de informații ale Beijingului, găsit vinovat de justiție de spionaj economic

  • 06 Noiembrie 2021 10:48
SUA | Un agent chinez al serviciilor de informații ale Beijingului, găsit vinovat de justiție de spionaj economic Foto: GettyImages

Un agent chinez al serviciilor de informații ale Beijingului a fost găsit vinovat, vineri, de spionaj economic de un tribunal federal din Statele Unite, pentru tentativă de furt de tehnologii spațiale americană și franceză, a anunțat Departamentul de Justiție al Statelor Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Xu Yanjun, un responsabil din provincia Jiangsu al biroului de informații externe, din subordinea Ministerului Securității Statului, a fost găsit vinovat de un tribunal din Cincinnati la capetele de acuzare de complicitate și de tentativă de spionaj economic, precum și la trei capete de acuzare de furt de secrete comerciale.

Fiecare din cele două capete de acuzare de spionaj economic poate aduce o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, iar fiecare din celelalte trei este pasibilă de 10 ani de detenție.

Autoritățile americane îl acuză pe Xu Yanjun că, începând din 2013, a încercat să obțină informații în contul Chinei despre mai multe companii aeronautice, printre care General Electric Aviation (din SUA) și Safran (din Franța), care colabora cu GE la dezvoltarea unui motor.

Agentul ar fi identificat experți angajați de aceste companii și i-ar fi atras în China sub pretextul unor conferințe universitare, plătindu-le călătoriile.

El a fost arestat în 2018 în Belgia, unde, foarte probabil, fusese atras în cadrul unei operațiuni de contraspionaj, crezând că se întâlnește cu un angajat al GE.

Xu a fost extrădat în același an în SUA.

La acea vreme, Departamentul de Justiție indicase numele altor zece acuzați, dintre care doi subalterni ai lui Xu, șase hackeri care lucrau cu ei și doi bărbați care lucrau pentru Safran.

Niciunul dintre ceilalți zece acuzați nu a fost arestat.

Potrivit Departamentului, o companie aerospațială controlată de Beijing căuta să dezvolte un motor similar celui al GE, pentru a-l utiliza la un avion conceput în China.

Toate acuzațiile au fost respinse de Beijing.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Sat
18
Sun
16
Mon
13
Tue
17
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău