SUA: Trump a promulgat crearea unei Forțe a Spațiului

  • 21 Decembrie 2019 17:00
SUA: Trump a promulgat crearea unei Forțe a Spațiului

Donald Trump a promulgat vineri crearea unei Forțe a Spațiului ce va fi însărcinată să asigure dominația Statelor Unite pe acest nou teren de război, ratificând o lege de finanțare militară care acordă un buget de 738 miliarde de dolari apărării americane, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

"Dependența noastră de echipamentele spațiale a crescut foarte mult, iar astăzi spațiul a devenit un teren de război complet", a declarat ministrul american al apărării Mark Esper. "Menținerea dominației americane pe acest teatru este acum misiunea Forței Spațiului Statelor Unite".

"Forța Spațiului" devine a șasea ramură a forțelor armate ale Statelor Unite, după armata terestră, US Air Force, US Navy, corpul pușcașilor marini și garda de coastă. Aceasta va fi condusă de un șef de operațiuni spațiale, aflat sub autoritatea directă a ministrului apărării.

În august, președintele american a creat deja un comandament militar al spațiului, denumit Spacecom, care a devenit al 11-lea comandament militar al Pentagonului, echivalent de exemplu cu Centcom, responsabil cu operațiunile militare americane în Orientul Mijlociu, sau Southcom, însărcinat cu America Latină.

Activitățile administrative și operaționale ale Pentagonului sunt clar separate în două categorii: recrutarea, pregătirea și gestionarea revenind ramurilor armatei, în timp ce lupta este plasată sub responsabilitatea comandamentelor militare.

Forța Spațiului va fi alcătuită inițial din 16.000 de militari și civili care se ocupă deja de operațiuni legate de spațiu în cadrul forțelor aeriene ale SUA, a declarat Barbara Barrett, secretarul US Air Force.

Scopul este integrarea progresivă a militarilor și civililor responsabili de spațiu în armata terestră și marina SUA, a precizat ea.

Forța va fi condusă de generalul Jay Raymond, care comandă în prezent Spacecom.

Dominația Statelor Unite pe acest nou teren de război este amenințată de China și Rusia care și-au dezvoltat propriile capacități tehnologice. Amenințările variază de la bruiajul comunicațiilor și al sateliților GPS până la lovitura unei rachete sol-aer împotriva unui satelit, testată cu succes de China în 2007, potrivit Pentagonului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău