SUA trimit Ucrainei primele muniții cu uraniu sărăcit

  • 07 Septembrie 2023 08:17
SUA trimit Ucrainei primele muniții cu uraniu sărăcit

SUA vor furniza Ucrainei muniții ce conțin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate, a anunțat miercuri Pentagonul, citat de AFP. Aceste muniții au mai fost utilizate de către armata SUA de două ori în 2015, în operațiuni desfășurate în Siria împotriva ISIS.

Munițiile de 120 mm sunt destinate tancurilor de luptă americane Abrams, promise Kievului în cadrul unei noi tranșe de ajutor militar, în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat, transmite digi24.ro

Marea Britanie a trimis deja muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina, la începutul acestui an, stârnind critici din partea Moscovei, care a apreciat că acest pas constituie o "agravare serioasă" a conflictului.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogățire a uraniului, fiind cu circa 60% mai puțin radioactiv decât uraniul natural.

Utilizarea acestui tip de muniție nu este interzisă de legislația internațională. Multe armate - în special cea americană și cea rusă - au în dotare astfel de obuze, care au fost folosite de SUA în ambele războaie din Golf - în 1991 și 2003 - și în fosta Iugoslavie în deceniul 1990.

Pentagonul a recunoscut că a recurs la obuze cu uraniu sărăcit de două ori, în 2015, în operațiuni din Siria împotriva grupării Statul Islamic.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău