SUA trimit Ucrainei 1,3 miliarde de dolari, o parte din ajutorul promis în mai pentru susținerea economică

  • 30 Iunie 2022 09:18
SUA trimit Ucrainei 1,3 miliarde de dolari, o parte din ajutorul promis în mai pentru susținerea economică

Trezoreria SUA a anunțat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de dolari promis de administrația Biden în luna mai.

''Cu acest ajutor economic, ne reafirmăm angajamentul ferm față de poporul ucrainean în timp ce se apără de agresiunea lui Putin și lucrează pentru a-și susține economia'', a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un comunicat.

Acești 1,3 miliarde de dolari sunt transferați guvernului ucrainean prin intermediul Băncii Mondiale și fac parte dintr-un pachet de ajutor economic de 7,5 miliarde de dolari al Statelor Unite în cadrul unui vast credit de urgență semnat de președintele Joe Biden.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, războiul dus de Rusia în Ucraina riscă să ducă la o contracție de 45% a economiei ucrainene în 2022.

Țara se confruntă cu un deficit bugetar în creștere de cinci miliarde de dolari pe lună, având în vedere veniturile în scădere și incapacitatea de a accesa finanțări de pe piețele externe.

Donatorii internaționali au făcut eforturi pentru a ajuta Ucraina. Astfel, explică Trezoreria SUA, G7 și Uniunea Europeană au promis finanțări de 29,6 miliarde de dolari pentru Kiev, dintre care 8,5 miliarde de dolari ajutor american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău