SUA: Tornadele au făcut peste 30 de morți în sudul țării

  • 14 Aprilie 2020 08:27
SUA: Tornadele au făcut peste 30 de morți în sudul țării

Mai multe tornade au devastat duminică și luni dimineață sudul Statelor Unite, făcând cel puțin 32 de morți, potrivit unei surse oficiale și presei americane, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Case distruse, copaci scoși din rădăcină, mașini răsturnate. Furtunile au lovit o zonă cuprinsă între Texas și Carolina de Sud.

"Sunt cel puțin 11 morți confirmate și numeroase pagube materiale în întregul stat", a anunțat luni Agenția de gestionare a situațiilor de urgență din statul Mississippi.

Au fost înregistrate, de asemenea, alte morți, printre care nouă în Carolina de Sud, șapte în Georgia, trei în Tennessee, una în Arkansas și una în Carolina de Nord, potrivit presei americane.

Președintele american, Donald Trump, înainte de a începe briefingul de presă cotidian la Casa Albă privind coronavirusul, a adresat "sincere condoleanțe" familiilor victimelor.

"Administrația mea va face tot posibilul pentru a ajuta aceste comunități să își revină", a declarat el, amintind "puterea oribilă și distrugătoare a tornadelor".

Peste 1,3 milioane de persoane au rămas fără energie electrică, potrivit site-ului poweroutage.us.

În statele Mississippi și Louisiana, guvernatorii au decretat stare de urgență.

O decizie luată "pentru a proteja sănătatea și siguranța locuitorilor", a scris pe Twitter guvernatorul din Mississippi, Tate Reeves, asigurând locuitorii că "nu sunt singuri".

"Mobilizăm toate resursele disponibile pentru protejarea cetățenilor noștri și a bunurilor lor", a continuat el.

Serviciul Național de Meteorologie al Statelor Unite a emis o avertizare de tornadă, cel mai înalt nivel de alertă în acest domeniu. Acesta a făcut cunoscut că s-au înregistrat pagube provocate de vântul cu o viteză de până la 235 de kilometri pe oră.

Duminică după-amiază, guvernatorul Tate Reeves a reamintit avertismentele meteorologilor, sfătuindu-i pe localnici să respecte dispozițiile privind protecția față de noul coronavirus în cazul în care sunt nevoiți să se refugieze într-un adăpost public amenajat în caz de catastrofă meteorologică.

"Pagubele sunt uriașe și este un bun moment să ne amintim că toată lumea trebuie să fie atentă la vreme", a scris la rândul său pe Twitter guvernatorul statului Louisiana, John Bel Edwards.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău