SUA tergiversează crearea zonei de securitate prevăzute în Siria, afirmă ministrul turc de externe

  • 10 Septembrie 2019 15:56
SUA tergiversează crearea zonei de securitate prevăzute în Siria, afirmă ministrul turc de externe

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat marți Statele Unite că tergiversează crearea zonei de securitate planificate în nord-estul Siriei, relatează dpa și Reuters, preluat de Agerpres.

"Există patrule comune, dar dincolo de acestea sunt doar măsuri cosmetice", a declarat șeful diplomației turce la Ankara.

"Constatăm că SUA intră într-un proces de stagnare (...) și încearcă să determine Turcia să se obișnuiască cu acest proces", a adăugat Cavusoglu.

El a calificat totodată abordarea Washingtonului față de acordul privind zona de securitate drept "foarte departe de a fi satisfăcătoare".

Remarcile ministrului turc de externe survin în contextul în care marți a venit la Ankara un grup de oficiali militari americani pentru a discuta despre zona de securitate prevăzută, a indicat Ministrul turc al Apărării.

Turcia și SUA au început duminică misiunile comune de patrulare în nord-estul Siriei, conform acordului încheiat la 7 august.

Acordul dintre Ankara și Washington prevede instituirea unei zone tampon între frontiera turcă și zonele siriene controlate de miliția kurdă sprijinită de Washington YPG (Unitățile de protecție a poporului), la est de fluviul Eufrat, zonă ale cărei limite rămân neclare. Miliția YPG, aliat-cheie al Washingtonului în combaterea Statului Islamic, este considerată în schimb grupare teroristă de Ankara.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat recent că forțele turce ar trebui să controleze un teritoriu cu o lățime de circa 40 km și să-i alunge pe combatanții YPG.

Marți, ministrul de externe turc a asigurat că Turcia va "pătrunde în regiune și o va curăța la fel cum a curățat-o de Statul Islamic și PKK, prin operațiunile Afrin și Scutul Eufratului".

Președintele turc ar urma să se întâlnească în scurt timp cu omologul său american Donald Trump în marja Adunării generale a ONU, notează dpa.

Săptămâna trecută, Erdogan a mai indicat între altele că Ankara intenționează să trimită în zona de securitate ce urmează să fie creată 1 milion dintre cei 3,6 milioane de refugiați sirieni pe care îi găzduiește pe teritoriul său.

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău