SUA susțin integritatea teritorială și suveranitatea politică a R.Moldova și cere retragerea trupelor ruse din teritoriu

  • 13 Iulie 2018 09:23
SUA susțin integritatea teritorială și suveranitatea politică a R.Moldova și cere retragerea trupelor ruse din teritoriu

Statele Unite susțin integritatea teritorială și suveranitatea politică a R.Moldova, Ucrainei și Georgiei, precum și reafirmă suportul pentru guvernările alese democratic și oamenii din cele trei țări, se menționează într-o rezoluție a Congresului SUA, prin care își exprimă sprijinul pentru țările Europei de Est și NATO.

Potrivit unui comunicat de presă al Legislativului de la Chișinău, documentul stipulează angajamentul SUA de a susține cele trei state pe parcursul integrării europene, asigurarea securității energetice și intensificarea cooperării comerciale.

Totodată, rezoluția condamnă agresiunea rusă în regiune și cere retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse, ilegal aflate pe teritoriul celor trei state. Documentul cheamă aliații din Europa și ONU să pună presiune în continuare pe Guvernul Federației Ruse pentru ca această să-și respecte angajamentele internaționale. 

Rezoluția face apel către Departamentul de Stat pentru dialog deplin și activ împotriva imixțiunii Federației Ruse în procesele democratice ale celor trei națiuni suverane.

Zilele trecute, și Adunarea Parlamentară a OSCE a reafirmat, în cadrul sesiunii anuale de la Berlin, necesitatea retragerii complete a forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, și țările membre NATO, reunite la summit-ul de la Bruxelles, au solicitat, miercuri, retragerea forțelor militare ruse, staționate pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei, fără consimțământul celor 3 țări, în conformitate cu angajamentele internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău