SUA | Statul Massachusetts a interzis toate tipurile de țigări electronice

  • 25 Septembrie 2019 09:22
SUA | Statul Massachusetts a interzis toate tipurile de țigări electronice

Massachusetts a devenit oficial, marți, primul stat american care a interzis, temporar, vânzarea tuturor țigărilor electronice, mergând astfel mai departe decât Michigan și New York, care au suspendat doar comercializarea produsele aromate, relatează AFP.

Interdicția are efect imediat și durează până la 25 ianuarie, respectiv patru luni, a indicat guvernatorul Charlie Baker, care a declarat stare de urgență sanitară.

Massachusetts este primul stat care a interzis comercializarea tuturor țigărilor electronice, însă orașul californian San Francisco a adoptat o măsură similară la începutul lunii iulie.

Măsura a fost luată ''pentru a putea colabora cu experții noștri medicali și a afla ce anume îmbolnăvește oamenii și pentru a se putea reglementa mai bine aceste produse în vederea protejării sănătății cetățenilor noștri'', a afirmat guvernatorul, citat într-un comunicat.

De câteva săptămâni, Statele Unite se confruntă cu un val de afecțiuni pulmonare contractate de utilizatorii de țigări electronice. Conform celor mai recente date ale Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), au fost înregistrate aproximativ 530 de cazuri, confirmate sau probabile, precum și șapte decese.

În Massachusetts, au fost consemnate trei cazuri confirmate și două probabile, însă alți aproximativ cincizeci de pacienți sunt în prezent analizați.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) investighează în prezent probe suspecte, însă nu a identificat încă ce substanțe s-ar afla la originea acestor boli pulmonare acute.

Statele Michigan și New York au interzis țigările electronice aromate, îngrijorate de cazurile recente de boli pulmonare, dar și de riscul ca acestea să îi facă pe tineri dependenți de nicotină. Potrivit unui studiu publicat în 2017, 20% dintre elevii de liceu din Massachusetts erau utilizatori de țigări electronice, iar 41% încercaseră astfel de produse.

Vânzarea acestor produse a fost interzisă persoanelor cu vârsta sub 18 ani, însă până la sfârșitul anului 2018 pragul a crescut la 21 de ani.

Marți, autoritățile din Los Angeles au adoptat un text ce suspendă comercializarea țigărilor electronice care conțin arome.

Aceste interdicții intervin la doar câteva zile după ce Donald Trump a anunțat, la 11 septembrie, că va fi luată o măsură similară la nivel federal în următoarele luni, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău