SUA și UE cer o nouă investigație, ''fără interferențe'', asupra originii coronavirusului SARS-CoV-2

  • 15 Iunie 20:02
SUA și UE cer o nouă investigație, ''fără interferențe'', asupra originii coronavirusului SARS-CoV-2

Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut marți elaborarea unui nou studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) asupra originii pandemiei COVID-19, care să fie ''transparent, bazat pe probe, condus de experți și fără interferențe'', și au anunțat că vor lucra împreună în vederea stabilirii unor ''metode'' pentru posibile viitoare investigații asupra epidemiilor, relatează agenția EFE.

Acest anunț a fost făcut într-un comunicat comun difuzat la finalul summitului UE-SUA, desfășurat marți la Bruxelles și la care au participat președintele SUA, Joe Biden, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

OMS a efectuat o prima investigație în cadrul unei misiuni desfășurate împreună cu China în zona orașului chinez Wuhan, considerat epicentrul pandemiei.

Cercetarea nu a reușit să elucideze originea coronavirusului SARS-CoV-2, dar experții care au efectuat-o au estimat în raportul lor, publicat în luna februarie, ca fiind "extrem de improbabilă" ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator al orașului, ipoteză susținută de unii responsabili politici și ai serviciilor secrete din SUA, mai ales în timpul administrației fostului președinte Donald Trump.

Administrația succesorului acestuia, Joe Biden, a fost rezervată în a sprijini o asemenea ipoteză, dar susține că misiunea OMS, care a durat patru săptămâni, s-ar putea să fi fost supusă unor presiuni din partea Beijingului, justificând astfel solicitarea pentru o noua investigație.

Transmiterea coronavirusului de la un prim animal la un al doilea înaintea unei contaminări la om este ipoteza ''cea mai probabilă'', dar nu au putut fi identificate aceste animale, o posibilitate fiind și transmiterea virusului prin lanțul frigorific, a declarat șeful delegației OMS care a realizat investigația la Wuhan, Peter Ben Embarek.

Deși demersurile pentru identificarea originii coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, este improbabil ca aceștia să fi fost în Wuhan, a mai menționat expertul OMS la data prezentării raportului.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
32,24
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Tue
23
Wed
24
Thu
27
Fri
25
Sat
23

Curs oficial BNM 02 August 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2731 -0.0101
USD 17.8788 -0.0446
RON 4.3236 -0.0006
UAH 0.6664 -0.0004
RUB 0.2451 0.0001
Arhivă Radio Chișinău