SUA și UE au ajuns la un acord pentru ridicarea tarifelor suplimentare la importurile de oțel și aluminiu

  • 31 Octombrie 2021 10:02
SUA și UE au ajuns la un acord pentru ridicarea tarifelor suplimentare la importurile de oțel și aluminiu

Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns sâmbătă la un acord pentru ridicarea tarifelor suplimentare la importurile de oțel și aluminiu, conflict care a afectat relațiile comerciale dintre Washington și Bruxelles de la impunerea acestor taxe vamale de către administrația Trump, transmite AFP.

Secretarul pentru comerț al SUA, Gina Raimondo, a anunțat acest acord istoric care va "menține anumite tarife dar va permite cantități limitate de importuri europene de oțel și aluminiu să intre în Statele Unite fără taxe vamale".

Măsurile suplimentare de retorsiune anunțate de UE, care urmau să intre în vigoare de la 1 decembrie la produse precum motocicletele Harley-Davidson sau whisky-ul Kentucky, nu vor mai fi aplicate, a anunțat oficialul american într-o conferință telefonică de la Roma, unde are loc reuniunea G20.

Pe Twitter, comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a făcut următorul anunț:"Am convenit cu Statele Unite să suspendăm disputa comercială cu privire la oțel și aluminiu și să lansăm cooperarea pentru un acord global privind oțelul și aluminiul durabile".

Șeful guvernului italian, Mario Draghi, gazda G20, a salutat decizia "care confirmă consolidarea relațiilor transatlantice deja strânse și depășirea treptată a protecționismului din ultimii ani". Draghi "speră că acest acord să fie un prim pas către o mai mare deschidere a schimburilor dintre UE și SUA pentru a promova creșterea celor două economii", potrivit unui comunicat al șefului executivului italian.

În plin război comercial, administrația Trump a impus în iunie 2018 tarife suplimentare de 25% la oțel și 10% la aluminiu provenind din mai multe regiuni ale lumii, din Turcia și China până la Canada, Mexic și Uniunea Europeană, argumentând necesitatea de a proteja securitatea națională. În mai puțin de trei săptămâni, europenii au răspuns taxând motocicletele, blugii (inclusiv Levi's) sau tutunul, porumbul, orezul sau sucul de portocale importate din SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău