SUA și Suedia au încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării

  • 06 Decembrie 2023 13:18
SUA și Suedia au încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării

SUA și Suedia au încheiat marți primul lor acord de cooperare în domeniul apărării, pentru a-și întări legăturile militare și a permite organizarea de exerciții bilaterale, într-un moment în care Stockholmul așteaptă să poată adera la NATO, au anunțat autoritățile de la Washington, relatează Agerpres

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a semnat acordul împreună cu omologul său suedez, Pal Jonson, a precizat Pentagonul.

Pactul de apărare va stabili "condițiile (ce permit) forțelor americane să opereze în Suedia", în special în ceea ce privește "statutul legal al personalului militar american, accesul în zonele de desfășurare" și "prepoziționarea materialului militar", adaugă comunicatul Pentagonului.

Cei doi responsabili "au convenit asupra importanței unui sprijin solid și continuu pentru Ucraina în fața invaziei ilegale și la scară mare a Rusiei", potrivit aceleiași surse.

Invazia declanșată de Moscova împotriva Ucrainei în februarie 2022 a suscitat îngrijorarea Finlandei și a Suediei care, istoric neutre, au solicitat să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Finlanda a putut adera la alianță în aprilie, în timp ce Suedia așteaptă ratificarea aderării sale de către două state membre ale alianței, Turcia și Ungaria.

Noul pact de apărare americano-suedez va fi în vigoare atât înainte, cât și după aderarea Suediei la NATO, explică Departamentul de Stat american, adăugând că Suedia "este un partener puternic și competent în materie de apărare, un apărător al valorilor NATO".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău