SUA și România au semnat un Acord cu privire la Republica Moldova

  • 10 Iunie 2016 12:33
SUA și România au semnat un Acord cu privire la Republica Moldova

Statale Unite ale Americii și România își unesc forțele în susținerea dezvoltării economice a Republicii Moldova.

Astăzi Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, și ambasadorul american în Republica Moldova, James Pettit, au semnat un nou acord de cooperare în vederea susținerii sectorului agricol moldovenesc.
 
Memorandul de Înțelegere prevede acordarea susținerii financiare și expertizei tehnice într-un proiect de creștere a competitivității în domeniul viticol, prin introducerea în Republica Moldova  a unor soiuri noi  de viță de vie, struguri de masă fără semințe și pe tulpină înaltă, mult mai rezistente și căutate pe piețele externe.
 
”Semnăm astăzi un proiect destinat creșterii competitivității sectorului viticol din Republica Moldova, unui segment foarte specific al acestui sector și anume creșterea strugurilor de masă. Proiectul nostru își propune să introducă în procesul de prelucrare,de cultivare și de marketing din Republica Moldova a unor soiuri noi de struguri de masă, apirene, mai rezistente la boli și dăunători”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Marius Gabriel Lazurca.
 
În cadrul proiectului vor fi efectuate vizite de studiu în România pentru preluarea din experiența statului vecin. Obiectivul principal al proiectului este creșterea  exporturilor de produse agroalimentare din Republica Moldova pe piața europeană și îndeplinirea cerințelor de calitate și de siguranță ale UE.
 
Această cooperare între ministerul de Externe al României și Agenția SUA pentru Dezvoltarea Internațională coincide cu obiectivul major al Statelor Unite de a susține Republica Moldova în procesul ei de dezvoltare, de îmbunătățire a vieții cetățenilor, de a îmbunătăți guvernarea și a fortifica supremația legii, a menționat la rândul său ambasadorul american la Chișinău, James Pettit.
 
”Din anul 2005 am lucrat cu producătorii din Republica Moldova. Ne bucură faptul că tot mai mulți dintre ei se reunesc sub brandul Wine of Moldova, lansat cu susținerea noastră și care inspiră și promovează produsele moldovenești pe piețele din Vest . Sperăm că și acest proiect,implementat împreună cu partenerii din România va contribui la îmbunătățirea calității strugurilor și vinului moldovenesc”, a declarat James Pettit.
 
În cadrul acestui proiect, cu un buget în valoare totală de peste 200 de mii de euro,  vor fi dotate cu echipament laboratoarele Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare din Republica Moldova, pepinierele vor fi dotate cu aceste soiuri noi, iar peste 3 mii de producători de struguri de masă și o mie de fermieri vor fi informați despre noua cultură de viță de vie.
 
Un alt proiect comun România - Statele Unite este destinat Casei de ambalare a fructelor din comuna Costești, raionul Ialoveni, în valoare de aproape 30 de milioane de lei, inaugurat în decembrie anul trecut.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău