SUA și România, „aliați robuști” în fața provocărilor Rusiei. Bogdan Aurescu: SUA pot conta pe noi

  • 09 Noiembrie 2021 09:09
SUA și România, „aliați robuști” în fața provocărilor Rusiei. Bogdan Aurescu: SUA pot conta pe noi
Defenseromania

Statele Unite ale Americii pot conta pe România, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială la Washington, iar secretarul de stat Antony Blinken a subliniat că SUA și România sunt "aliați robuști în NATO" și lucrează îndeaproape pe multe subiecte, transmite defenseromania.ro.

Cei doi au avut o scurtă declarație de presă înaintea consultărilor politice, potrivit sursei citate

Blinken denunță provocările Rusiei. SUA și România, „aliați robuști” în NATO

"Avem un parteneriat strategic și vom avea un dialog strategic, dovadă a faptului că lucrăm îndeaproape pe multe subiecte. Suntem alături când vorbim de anumite provocări ale Rusiei și de provocări ale Chinei. Suntem alături când vorbim de securitatea și stabilitatea europene și suntem alături în multe domenii", a afirmat Blinken.

El a amintit de recentul acord privind primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni. "Este o performanță, este o tehnologie care va avea un impact major asupra a ceea ce înseamnă provocările din domeniul schimbărilor climatice. Sunt recunoscător pentru asta și pentru colaborarea în ceea ce privește situația COVID-19. A avut un mare impact asupra României, așa cum a fost și aici, în Statele Unite ale Americii. Dar suntem alături în aceste eforturi", a evidențiat secretarul de stat american.

Ministrul Aurescu a spus că vizita sa are și o valoare simbolică, deoarece anul acesta se împlinesc 10 ani de la adoptarea declarației comune privind Parteneriatul strategic pentru secolul XXI.

"Am realizat multe, dar nu ne oprim aici. Aceste consultări cuprind subiecte foarte importante de pe agenda noastră, importante pentru coordonarea noastră bilaterală, dar și multilaterală. În primul rând, vom discuta despre aprofundarea excelentei noastre cooperări în domeniile politic și de securitate, vom sublinia importanța coordonării îndeaproape a negocierii noului concept strategic al NATO, despre consolidarea mai departe a posturii de descurajare și apărare a întregului flanc estic, în special în Marea Neagră și despre creșterea prezenței SUA în regiune și, de asemenea, în România", a punctat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: SUA pot conta pe România

El a afirmat că discuțiile vor aborda și cooperarea din domeniul economic și energetic, menționând proiectele Rail2Sea, Via Carpathia și pe cel de cooperare nucleară, care a devenit "un alt stâlp al parteneriatului strategic".

Totodată, ministrul Aurescu vorbit despre dorința României de a intra în programul Visa Waiver. "Sper că vom putea găsi instrumente concrete de avansare în acest dosar", a arătat el.

"Voi reitera azi susținerea fermă pe care România o acordă parteneriatului transatlantic și rezilienței transatlantice, deoarece ele sunt cheia pentru pace durabilă, stabilitate și prosperitate în Europa și în lumea întreagă. Domnule secretar, dragă Tony, Statele Unite ale Americii pot conta pe România, ca unul dintre cei mai puternici aliați și parteneri în Europa și la nivel transatlantic", a transmis Bogdan Aurescu.

"România poate conta pe Statele Unite", a replicat înaltul oficial american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău