SUA și NATO văd în continuare o prezență masivă a trupelor ruse la granița cu Ucraina

  • 07 Mai 2021 08:26
SUA și NATO văd în continuare o prezență masivă a trupelor ruse la granița cu Ucraina

Prezența trupelor rusești la granița cu Ucraina rămâne semnificativă, conform evaluărilor SUA și ale NATO, a declarat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, transmite Agerpres.

'Am remarcat o anumită reducere a numărului trupelor ruse, dar sunt în continuare zeci de mii. Și mai observăm că Rusia a menținut multe arme, echipament pre-poziționat, și de asemenea impune restricții în Marea Neagră, inclusiv restricții de acces către Marea Azov prin Strâmtoarea Kerci'', a precizat Stoltenberg, citat de agenția DPA, declarație dată în marja reuniunii miniștrilor europeni ai apărării.

Potrivit secretarului general al NATO, ''există o prezență rusă semnificativă și acum sunt mult mai multe trupe în Ucraina și în jurul ei decât înainte de recenta creștere'' a efectivelor și echipamentelor militare rusești la granița cu această țară, unde separatiștii proruși controlează provinciile estice Donețk și Lugansk.

''Prin urmare, NATO trebuie să rămână vigilentă și să monitorizeze îndeaproape evoluțiile'', a subliniat Stoltenberg.

Aflat în vizită în Ucraina, secretarul american de stat Antony Blinken a spus la rândul său că unele trupe rusești s-au retras din zonele frontaliere unde fuseseră dislocate, dar a adăugat că efective semnificative sunt în continuare staționate acolo.

Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 23 aprilie, după exerciții militare desfășurate în Crimeea anexată, că atunci începuse retragerea la bazele lor permanente a trupelor și echipamentelor comasate la granița cu Ucraina și în Crimeea într-o desfășurare masivă de forțe care a stârnit la Kiev și în Occident temeri privind riscul unui conflict armat. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, dădea atunci data de 1 mai ca termen pentru încheierea retragerii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău