SUA și Marea Britanie cer cetățenilor lor să părăsească Afganistanul

  • 08 August 2021 16:23
SUA și Marea Britanie cer cetățenilor lor să părăsească Afganistanul

Statele Unite și Marea Britanie cer, prin apeluri repetate, cetățenilor lor să părăsească Afganistanul imediat.

Un avertisment care vine în timp ce țara se transformă în scena unui război generalizat cu talibanii, care cuceresc tot mai multe orașe importante. Ultimul, susțin talibanii, ar fi Șeberhan din nord.
 
Aceasta ar fi a doua capitală regională care a căzut în mâinile talibanilor, după ce orașul Saranj, din apropierea graniței cu Iranul, a fost cucerit vineri.
 
Dacă ceea ce spun insurgenții despre victoriile lor repetate se adeverește, ar fi o lovitură majoră pentru forțele de securitate afgane.
 
Sunt nevoite acum să dea bătălii în toată țara, fără sprijin terestru internațional.
 
Doar bombardiere strategice americane B52 s-au întors. Vin de la mii de kilometri distanță, de la baza aeriană din Qatar, cu sute de tone de bombe la bord și, potivit Ministerului afgan al Apărării, au ucis deja peste 200 de insurgenți în raidurile aeriene.
 
Statele Unite au trimis bombardierele uriașe, alături de avioane de luptă echipate cu tunuri, la solicitarea autorităților de la Kabul, în încercarea de a opri ofensiva talibanilor către mai multe orașe de importanță strategică.
 
Se pare însă că nu este de ajuns, pentru că vin informații că insurgenții avansează în continuare și în nordul, și în sudul țării. Au încercuit și Kandaharul și Heratul, al doilea, respectiv al treilea oraș ca mărime, iar Pentagonul estimează că gruparea controlează deja jumătate din Afganistan. În ultimele trei luni, au cucerit zone rurale întinse și posturi de graniță cheie, după o ofensivă fulger lansată odată cu debutul retragerii forțelor internaționale.
 
Agențiile de presă transmit că alte două capitale provinciale au fost preluate de talibani, după lupte intense. Au fost cucerite orașele Kunduz, unde forțele de securitate mai controlează doar aeroportul și Sar-e-Pol, unde mai rezistă doar o bază militară.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău