SUA și Marea Britanie au bombardat zeci de ținte ale rebelilor Houthi din Yemen

  • 04 Februarie 09:35
SUA și Marea Britanie au bombardat zeci de ținte ale rebelilor Houthi din Yemen

Statele Unite și Marea Britanie au anunțat că au lovit zeci de ținte în Yemen sâmbătă, ca răspuns la atacurile repetate ale rebelilor Houthi susținuți de Iran împotriva navelor din Marea Roșie și Golful Aden, relatează AFP.

Aceste raiduri aeriene comune în Yemen au avut loc la o zi după o serie de atacuri americane împotriva forțelor iraniene de elită și grupărilor armate pro-iraniene din Siria și Irak, ca răspuns la moartea a trei soldați americani în Iordania pe 28 ianuarie, scrie Hotnews.

Loviturile de sâmbătă au vizat ”36 de ținte ale houthi în 13 locuri din Yemen, ca răspuns la atacurile continue ale houthi împotriva traficului maritim internațional și comercial, precum și asupra navelor de război care tranzitează Marea Roșie”, se arată într-un comunicat comun dat publicității de Statele Unite, Marea Brianie și alte țări care au susținut operațiunea.

„Aceste lovituri de precizie sunt menite să perturbe și să degradeze capacitățile pe care houthii le folosesc pentru a amenința comerțul global și viețile marinarilor nevinovați”, se arată în comunicat.

Atacul a vizat „arsenale adânc îngropate, sisteme și lansatoare de rachete, sisteme de apărare antiaeriană și radare ale houthi”, a adăugat documentul.

Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat că cele mai noi atacuri „nu reprezintă o escaladare" și fac parte din misiunea existentă de „a degrada și mai mult capacitățile rebelilor Houthi".

„Această acțiune colectivă trimite un mesaj clar către Houthi că vor continua să suporte consecințe suplimentare dacă nu pun capăt atacurilor lor ilegale asupra navelor maritime și navale internaționale", a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Sâmbătă, Statele Unite anunțaseră deja că au efectuat lovituri în Yemen, vizând șase rachete antinavă al houthi „pregătite să fie lansate împotriva navelor din Marea Roșie”.

„Vom răspunde escaladării cu escaladare"

Mohammed al-Bukhaiti, un oficial cu rang înalt al Consiliului Politic Houthi, a declarat că grupul își va continua operațiunile militare până când va fi ridicat asediul asupra Gaza și a promis că va răspunde la ultimele lovituri ale SUA și Marii Britanii în Yemen, notează CNN.

În prima reacție a grupului la ultimul val de atacuri, el a avertizat: „Vom răspunde escaladării cu escaladare".

„Bombardarea de către coaliția americano-britanică a mai multor provincii yemenite nu ne va schimba poziția și afirmăm că operațiunile noastre militare împotriva Israelului vor continua până când crimele și genocidul din Gaza vor fi oprite și până când asediul asupra locuitorilor săi va fi ridicat, indiferent de sacrificii", a scris el pe Twitter.

„Războiul nostru este moral și, dacă nu am fi intervenit pentru a-i sprijini pe cei oprimați din Gaza, omenirea nu ar fi existat între oameni. Agresiunea americano-britanică împotriva Yemenului nu va rămâne fără răspuns, iar noi vom răspunde escaladării cu escaladare", a mai spus el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău