SUA și Japonia, alianța care dă fiori Chinei! Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Yoshihide Suga, premierul nipon

  • 17 Aprilie 2021 14:15

SUA și Japonia, alianța care dă fiori Chinei, în contextul în care Beijingul caută să își impună supremația în regiune. Yoshihide Suga este primul lider străin primit la Washington de când Casa Albă are un nou șef. Joe Biden și premierul nipon au discutat nu numai despre provocările ridicate ale Chinei, ci și legat de ambițiile militare nord-coreene.

Noul președinte al Statelor Unite și primul-ministru japonez s-au angajat să facă față împreună „provocărilor ridicate de China”.

Suntem hotărâți să acționăm împreună pentru a depăși provocările ridicate de China”, a declarat liderul american. Între provocările la care a făcut referire Joe Biden se regăsesc „unele probleme ca Marea Chinei de Est, Marea Chinei de Sud, dar și Coreea de Nord”.

Acționăm împreună pentru a demonstra că democrațiile pot câștiga competițiile din secolul al XXI-lea, aducând rezultate pentru popoarele lor”, a insistat Joe Biden, citat gandul.ro

SUA și Japonia, alianța care dă fiori Chinei! Joe Biden l-a primit la Casa Albă pe Yoshihide Suga, premierul nipon

El a reluat, astfel, laitmotivul unei confruntări ideologice în fața autocrațiilor lumii.

Ca ecou la această unitate a democrațiilor cerută de președintele american, cu țelul declarat de a face front comun în fața ascensiunii inexorabile a Beijingului, șeful guvernului japonez a vorbit despre o alianță bazată pe „libertate și drepturile omului”. Yoshihide Suga a dat asigurări că SUA și Japonia se vor opune „oricărei tentative chineze de a schimba statu quo-ul prin forță sau intimidare în mările Chinei de Sud și de Est

După Yoshihide Suga, la Casa Albă urmează să ajungă, în luna mai, și președintele sud-coreean, Moon Jae-in. Alegerea celor doi reflectă prioritatea acordată de Joe Biden celor mai apropiați aliați ai Statelor Unite din Asia de Sid-Est, acolo unde se dă marea bătălie împotriva celui mai puternic adversar economic al momentului pe care îl are Washingtonul.

Dornic să prezinte progrese tangibile în politica externă, președintele Biden are în vedere să reimpună supremația SUA în regiune. El a promis că va colabora cu Tokyo „pentru a promova rețele 5G fiabile și sigure”.

Pe de altă parte, fostul președinte Donald Trump lansase o campanie de presiuni asupra mai multor țări pentru a renunța la utilizarea echipamentelor gigantului chinez Huawei. Compania controlată de Beijing este, în prezent, lider în desfășurarea celei de-a cincea generații de rețele mobile.

Joe Biden dorește să continue ofensiva lui Trump și a afirmat că tehnologiile aflate în centrul concurenței globale sunt „guvernate de standardele stabilite de democrații, nu de autocrații

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău