SUA și Coreea de Sud convoacă o reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării la Washington, după informațiile privind desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia

  • 28 Octombrie 12:37
SUA și Coreea de Sud convoacă o reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării la Washington, după informațiile privind desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia

SUA și Coreea de Sud preconizează pentru săptămâna aceasta o întâlnire la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării la Washington, pe fondul creșterii tensiunilor generate de informațiile privind desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia, care de aproape trei ani duce un război în Ucraina, potrivit DPA, preluată de AGERPRES.

La aceste discuții, anunțate pentru joi, 31 octombrie, vor participa, de partea americană, secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării, Lloyd Austin, iar de partea sud-coreeană, șeful diplomației, Cho Tae Yul, și ministrul apărării, Kim Yong Hyun, conform unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA publicat ieri, 27 octombrie.

O serie de probleme globale și regionale sunt înscrise pe agenda acestei reuniuni care are drept scop consolidarea alianței dintre cele două țări, se afirmă în comunicatul diplomației americane.

Convocarea acestei reuniuni survine pe fondul informațiilor recente provenite dinspre Coreea de Sud și Ucraina conform cărora mii de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia pentru a fi desfășurați mai departe în Ucraina. Serviciul de informații sud-coreean a comunicat săptămâna trecută, în cadrul unei audieri în parlamentul țării, că Phenianul a trimis deja aproximativ 3.000 de soldați în Rusia, după cum a transmis agenția de presă locală Yonhap. Seulul a condamnat această desfășurare ca fiind o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și a Cartei ONU.

Secretarul apărării american a confirmat că SUA are „dovezi” că trupe nord-coreene se află în Rusia, dar că nu este încă clar ce fac acestea.

SUA consideră alianța dintre Phenian și Moscova drept una periculoasă și a acuzat în mod repetat Coreea de Nord că furnizează Rusiei muniție și arme pentru a fi utilizate în războiul ilegal al acesteia împotriva Ucrainei.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,6 m/s
Tue
11
Wed
11
Thu
13
Fri
11
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău