SUA și China se declară optimiste în privința implementării Fazei 1 a acordului comercial bilateral

  • 25 August 2020 08:07

Oficiali de rang înalt americani și chinezi, care au vorbit luni la telefon, au declarat că s-au înregistrat progrese în soluționarea problemelor cu privire la Faza 1 a acordului comercial bilateral încheiat în ianuarie, iar ambele părți sunt angajate pentru ca acesta să fie un succes, conform unui anunț al Biroului pentru Politici Comerciale al SUA (USTR), informează marți Reuters, preluat de Agerpres.

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au discutat cu vicepremierul chinez Liu He. Apelul telefonic a fost inițial prevăzut pentru 15 august, la șase luni de la încheierea înțelegerii. Președintele Donald Trump, care și-a exprimat frecvent nemulțumirea față de China din cauza pandemiei noului coronavirus, a declarat însă săptămâna trecută că a amânat discuțiile cu partea chineză. Motivația liderului de la Casa Albă a fost: "Nu vreau să mă ocup de ele acum".

"Ambele părți văd progrese și s-au angajat să ia măsurile necesare pentru a asigura succesul acordului", se arată în comunicatul USTR.

La rândul său, ministerul chinez al comerțului a confirmat, într-o declarație, că cele două țări au un "dialog constructiv" și au convenit să continue eforturile de punerea în aplicare a
Fazei 1 a acordului comercial.

Conform USTR, cele două părți "au abordat pașii făcuți de China pentru a efectua schimbările structurale solicitate de acordul care va asigura o mai mare protecție pentru
drepturile de proprietate intelectuală, eliminarea impedimentelor pentru companiile americane în domeniul serviciilor financiare și agricultură și eliminarea transferului tehnologic forțat".

"Părțile au discutat, de asemenea, despre creșterile semnificative ale achizițiilor de produse americane de către China, precum și despre acțiunile viitoare necesare punerii în aplicare a acordului".

Achizițiile chinezești de mărfuri din SUA sunt cu mult în urma ritmului necesar pentru a atinge creșterea de 77 de miliarde de dolari pentru primul an, specificată în acord, potrivit datelor oficiale. China a crescut însă ritmul achizițiilor de produse agricole în ultimele săptămâni. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău