SUA și China au restabilit dialogul. Joe Biden și Xi Jinping au făcut "progrese reale" în fața "provocărilor globale"

  • 16 Noiembrie 2023 08:10
SUA și China au restabilit dialogul. Joe Biden și Xi Jinping au făcut

Președintele SUA Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping au restabilit miercuri un dialog care era în așteptare de un an, dar și-au expus și diferendele, în special în ceea ce privește Taiwanul, relatează Agerpres.

Președintele american a afirmat, la încheierea unei conferințe de presă, menită să salute rezultatul summitului, că încă îl consideră pe omologul său chinez un "dictator".

"Este un dictator în sensul că iată un om care conduce o țară, o țară comunistă, care se bazează pe o formă de guvernare total diferită de a noastră", a afirmat președintele SUA, folosind o expresie care a indignat Beijingul în trecut.

Summitul celor doi lideri s-a încheiat miercuri în California cu "progrese reale", potrivit președintelui american care a afirmat că dorește "să se asigure că rivalitatea nu degenerează în conflict".

Cei doi lideri au făcut "progrese reale" în fața "provocărilor globale", a dat asigurări Joe Biden pe rețeaua de socializare X (fosta platformăTwitter).

Președintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuțiile "constructive și productive" cu omologul său chinez Xi Jinping, anunțând în special un acord privind restabilirea comunicațiilor militare între cele două țări și angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.

"Tocmai am încheiat câteva ore de convorbiri cu președintele Xi și cred ca acestea au fost cele mai constructive și mai productive discuții pe care le-am avut", a declarat președintele Biden în cadrul conferinței de presă.

La rândul său, președintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecințelor "insuportabile" ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China și Statele Unite nu-și pot "întoarce spatele".

"Planeta este suficient de mare pentru ca țările noastre să prospere", a afirmat el, în timp ce Washingtonul și Beijingul se află într-o competiție acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.

"Cred cu tărie într-un viitor promițător pentru relația bilaterală", a declarat Xi Jinping, avertizând în același timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a "remodela" China.

Președintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american Joe Biden să "înceteze înarmarea Taiwanului", dar a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunțat joi Beijingul.

"Statele Unite (...) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul și să sprijine reunificarea pașnică a Chinei", declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.

"Reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil", a declarat președintele chinez în cadrul convorbirilor avute cu omologul său american, potrivit unui raport al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Statutul insulei, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing și unde vor avea loc în curând alegerile prezidențiale, rămâne un subiect central al fricțiunilor dintre cele două țări. Joe Biden i-a cerut miercuri președintelui chinez să "respecte procesul electoral" și a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independență, dar refuzul unei preluări prin forță.

De asemenea, Washingtonul așteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului și Rusiei, să nu agraveze crizele internaționale majore: conflictul dintre Israel și Hamas, precum și războiul din Ucraina, notează AFP.

Xi Jinping și Joe Biden s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2022, în marginea summitului G20 din Bali. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău