SUA: Senatul american aprobă un proiect de lege "istoric" pentru a contracara amenințarea economică a Chinei

  • 09 Iunie 2021 10:34
SUA: Senatul american aprobă un proiect de lege

Senatul american a adoptat marți un proiect de lege ce prevede investiții ambițioase în știință și tehnologie, prezentat ca un document "istoric" pentru a contracara amenințarea economică a Chinei și modelul său "autoritar", informează AFP.

Acest plan alocă cercetării și dezvoltării peste 170 de miliarde de dolari urmărind în special să încurajeze companiile să producă semiconductori în Statele Unite, care astăzi sunt fabricați în principal pe continentul asiatic.

O penurie globală afectează multe sectoare cheie, de la automobile la comunicații, ilustrând miza strategică a acestei producții.

Textul a fost aprobat cu 68 de voturi pentru și 32 împotrivă în Senat și urmează să fie adoptat definitiv, la o dată care nu a fost încă stabilită, de către Camera Reprezentanților, după care va fi promulgat de președintele Joe Biden.

China, aflată în război economic cu SUA din perioada administrației Trump, este unul din puținele dosare în care președintele democrat continuă politica predecesorului său republican și se bucură de consens în Congres.

"Dacă nu facem nimic, zilele noastre ca superputere dominantă s-ar putea termina", a avertizat înainte de vot liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer.

"De aceea, acest text va rămâne în amintire ca unul dintre cele mai mari succese din istoria recentă, obținută de democrați și republicani în Senatul SUA".

"Cine câștigă cursa pentru tehnologiile viitoare" - precum inteligența artificială și calculul cuantic - "va fi liderul economic mondial". Și această națiune "va modela lumea după propria sa imagine", a continuat el, transmițând apoi un avertisment președintelui chinez Xi Jinping.

"Vrem ca această imagine să fie democratică? Sau vrem o imagine autoritară, precum cea pe care președintele Xi ar dori să o impună lumii?

Liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a deplâns faptul că planul a lăsat deoparte anumite măsuri, dar în cele din urmă a votat în favoarea sa.

"De la lanțurile de aprovizionare critice la proprietatea intelectuală trecând prin contraspionaj, abordează subiecte cheie care vor ajuta la definirea fundamentelor noastre strategice pentru deceniile viitoare", a spus el.

Beijingul este acuzat în mod regulat de Washington de spionaj industrial și amenințări la adresa securității naționale.

Planul prevede 52 de miliarde de dolari, pe o perioadă de cinci ani, destinați încurajării fabricării de cipuri și semiconductori în SUA.

În prezentarea acestuia, senatorii americani au subliniat că Partidul Comunist Chinez investește "considerabil, peste 150 de miliarde", în aceste tehnologii.

Planul american alocă, de asemenea, 120 de miliarde de dolari unei agenții guvernamentale, National Science Foundation, pentru a încuraja cercetarea în diferite domenii considerate cheie, cum ar fi inteligența artificială.

El include, totodată, un pachet de 1.5 miliarde de dolari destinat dezvoltării 5G, unul din principalele surse de tensiune dintre China și SUA.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău