SUA: Șeful demisionar al poliției Capitoliului spune că eforturile sale de a chema Garda Națională au fost împiedicate (presă)

  • 11 Ianuarie 2021 11:58
SUA: Șeful demisionar al poliției Capitoliului spune că eforturile sale de a chema Garda Națională au fost împiedicate (presă)

Șeful demisionar al poliției de la Capitoliu a declarat că responsabili de securitate ai Camerei Reprezentanților și Senatului Statelor Unite i-au împiedicat eforturile de a chema în ajutor Garda Națională miercurea trecută, când clădirea Congresului american a fost luată cu asalt, el contrazicând astfel afirmațiile altor responsabili care au spus că nu a fost solicitată asistență, transmite luni Reuters, potrivit Agerpres.

Șeful demisionar al forței federale de la Capitoliu, Steven Sund, a spus pentru Washington Post că superiorii săi au fost reticenți să ia măsuri oficiale pentru a pune în alertă Garda Națională chiar dacă informațiile poliției sugerau că mulțimea pe care președintele Donald Trump o invitase la Washington pentru a protesta împotriva înfrângerii sale în alegeri urma să fie mult mai numeroasă decât la demonstrații anterioare.

Afirmațiile lui Sund le contrazic pe cele ale unor oficiali din alte ramuri ale guvernării, care au spus, după ce susținători ai lui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului miercurea trecută, că ar fi putut aduce mai mulți agenți pentru a securiza clădirea, însă nimeni din poliția Capitoliului nu a solicitat-o.

În interviul pentru Washington Post, Sund a arătat spus că le ceruse oficialilor de securitate ai Camerei și Senatului permisiunea să ceară ca Garda Națională să fie plasată în așteptare pentru cazul în care ar fi fost nevoie de ajutor urgent, dar solicitarea sa a fost respinsă.

Kenneth Rapuano, secretar-asistent al Apărării pentru apărare națională și securitate globală, a declarat săptămâna trecută că Pentagonul se aflase în contact cu poliția Capitoliului și i se spusese că nu va fi nevoie de ajutor din partea Gărzii Naționale.

Steven Sund, care va pleca din funcție la 16 ianuarie după ce președinta Camerei, Nancy Pelosi, i-a cerut demisia, a declarat că solicitarea sa de ajutor a fost respinsă sau amânată de șase ori.

'Dacă am fi avut Garda Națională, am fi putut să-i ținem la distanță mai mult timp, până când ar fi ajuns mai mulți ofițeri de la agențiile noastre partenere', a afirmat el pentru Washington Post.

Sund le-a spus în mod repetat oficialilor că 'situația este dramatică', a mai scris Washington Post.

Asaltul asupra Capitoliului dat de susținătorii lui Trump, care au copleșit forțele de securitate, a obligat la evacuarea membrilor Congresului și a întârziat validarea președintelui ales, democratul Joe Biden.

Donald Trump, care a contestat fără dovezi validitatea victoriei lui Biden, și-a lăudat inițial susținătorii, dar ulterior a condamnat violențele.

Cinci oameni au murit în aceste violențe, inclusiv un agent al poliției de la Capitoliu care a fost bătut în timp ce încerca să oprească mulțimea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău