SUA: Secretarul de stat Blinken nu va avea nicio interacțiune cu Lavrov la reuniunea ministerială a OSCE

  • 29 Noiembrie 2023 08:01
SUA: Secretarul de stat Blinken nu va avea nicio interacțiune cu Lavrov la reuniunea ministerială a OSCE

Secretarul american de stat Antony Blinken nu va avea nicio interacțiune cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la reuniunea de săptămâna aceasta a miniștrilor de externe din statele Organizației de Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat ambasadorul SUA pe lângă această organizație, Michael Carpenter, relatează Agerpres.

"Nu va exista o interacțiune cu Federația Rusă. De fapt, nici nu cred că (Lavrov) se va intersecta cu Blinken", a spus ambasadorul american. Comentând participarea ministrului rus la reuniunea ce are loc joi și vineri în capitala nord-macedoneană Skopje, boicotată din acest motiv de Ucraina și de statele baltice (Lituania, Letonia și Estonia), ambasadorul SUA a insistat că Rusia este oricum "total izolată" în cadrul OSCE, unde este sprijinită doar de Belarus.

Ambasadorul SUA a promis că țara sa nu va accepta să se procedeze "ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat" odată cu invazia rusă în Ucraina și că "nu poate exista nicio normalizare a brutalității".

Vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov anunțase la rândul său, luni, că secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu vor avea nicio întrevedere bilaterală la reuniunea ministerială a OSCE. Washingtonul nu a cerut o astfel de întâlnire "și nici noi nu vom cere una. Așadar nu va exista nicio întâlnire" între Blinken și Lavrov a precizat Riabkov.

Participarea lui Lavrov la această reuniune a fost între timp confirmată, după ce autoritățile bulgare au acordat marți avionului delegației ruse autorizația de survol, care până atunci fusese incertă având în vedere sancțiunile occidentale aplicate Rusiei după agresiunea militară contra Ucrainei.

Deși participă la întâlnire, gazdele nord-macedonene nu l-au invitat pe ministrul rus la dineul de gală organizat miercuri seară după sosirea delegațiilor.

Lavrov a declarat luni că a primit din partea unor state occidentale solicitări pentru întâlniri cu el la reuniunea din Macedonia de Nord, fără a le preciza.

Totodată, Ucraina va boicota o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în această săptămână la Skopje din cauza prezenței șefului diplomației ruse Serghei Lavrov, a anunțat marți Ministerul de Externe ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău