SUA | Secretarul de stat Antony Blinken va vizita Ucraina săptămâna viitoare (media)

  • 30 Aprilie 2021 09:24
SUA | Secretarul de stat Antony Blinken va vizita Ucraina săptămâna viitoare (media)

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Ucraina săptămâna viitoare, transmite Reuters, care amintește că vizita are loc în contextul relațiilor tensionate dintre Rusia și Ucraina.

Blinken a confirmat această deplasare într-un interviu acordat CBS News ce va fi difuzat duminică în cadrul programului "60 de minute".

Moscova a alarmat Kievul și capitalele occidentale în luna aprilie prin masarea a numeroase forțe militare de-a lungul frontierei cu Ucraina, deși săptămâna trecută a anunțat că a dispus retragerea unor trupe.

"Există mai multe forțe masate la frontiera cu Ucraina decât oricând începând din 2014, când a avut loc de fapt invazia Rusiei" a afirmat Blinken într-un extras al interviului publicat de CBS.

Președintele american Joe Biden a comunicat direct președintelui rus Vladimir Putin îngrijorarea sa cu privire la această situație, precum și angajamentul SUA față de integritatea teritorială a Ucrainei, a declarat miercuri pentru MSNBC consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Rusia a declarat că masarea trupelor sale la granița cu Ucraina face parte din exercițiile organizate ca răspuns la ceea ce a calificat ca fiind un comportament amenințător al NATO.

"Nu vă pot spune că știm intențiile domnului Putin. Există o mulțime de lucruri pe care el ar putea să le facă sau să aleagă să nu le facă", a declarat Blinken pentru CBS.

"Ceea ce am văzut în ultimele zile este aparent o decizie de a retrage o parte din acele forțe și am văzut că unele dintre ele încep să se retragă", a adăugat șeful diplomației americane.

Relațiile dintre Moscova și Kiev s-au înrăutățit după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Rusia, care a susținut o insurgență separatistă pro-rusă în estul Ucrainei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău