SUA se declară pregătite pentru orice fel de scenariu cu Rusia, pe fondul blocajului privind Ucraina

  • 14 Ianuarie 2022 10:41
SUA se declară pregătite pentru orice fel de scenariu cu Rusia, pe fondul blocajului privind Ucraina

SUA au avertizat joi seara că sunt "pregătite de orice scenariu" în privința Rusiei, de la continuarea dialogului la represalii "severe", la finalul a trei runde de discuții diplomatice care nu au permis dezamorsarea unui nou posibil conflict în Ucraina, comentează vineri France Presse, citat de AGERPRES.

După o întâlnire americano-rusă, luni, la Geneva, apoi o alta în cadrul Consiliului NATO-Rusia, miercuri, la Bruxelles, unde cele două tabere rivale au trecut în revistă "divergențele" profunde cu privire la securitatea în Europa, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a încheiat joi, la Viena, săptămâna de negocieri Est-Vest, insistând asupra "urgenței" dialogului.

Dar Moscova pare să fi risipit aceste speranțe, afirmând că nu vede utilitatea unor discuții cu Occidentul "în zilele următoare", într-atât de mari sunt dezacordurile.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat că Moscova așteaptă răspunsuri în scris săptămâna viitoare de la Occident la cererile țării sale cu privire la acordarea de garanții de securitate.

"Vom reflecta și ne vom consulta cu aliații și partenerii noștri despre ceea ce vom face", a spus Jake Sullivan, consilierul președintelui american Joe Biden pentru securitate națională.

În timp ce serviciile de informații americane apreciază, potrivit lui, că Rusia "nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la o posibilă invazie" în țara vecină, consilierul președintelui Biden a dat asigurări că SUA sunt "pregătite pentru orice fel de scenariu".

"Suntem pregătiți să facem progrese la masa negocierilor", dar și "să luăm măsuri necesare și adecvate pentru a ne apăra aliații, a ne susține partenerii și a da un răspuns ferm la orice fel de agresiune", "la unison" cu aliații europeni, a declarat a declarat Sullivan.

Occidentul acuză Rusia că a desfășurat cel puțin 100.000 de soldați la frontiera cu Ucraina în vederea unei potențiale invazii, însă Kremlinul dezminte această intenție și cere la rândul său ca NATO să-și modifice postura pe care o consideră "amenințătoare" la porțile sale.

"Situația în regiune este periculoasă", a avertizat joi secretarul general al OSCE, Helga Schmid, în deschiderea Consiliului permanent al Organizației în capitala austriacă. "Este imperativ să găsim, pe cale diplomatică, o modalitatea de a opri escaladarea și de a începe restabilirea încrederii, transparenței și cooperării", a pledat ea.

OSCE este "un loc unic pentru aceasta", a insistat Helga Schmid, în timp ce Moscova privilegiază dialogul bilateral cu Washingtonul, întrucât consideră că țările europene s-ar afla într-o poziție de "subordonare" față de SUA, după cum scrie presa rusă.

Polonia, care a preluat la începutul acestui an președinția anuală, prin rotație, a OSCE de la Suedia, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, la fel ca alte țări din Europa de Est, aflate odinioară sub autoritatea Moscovei, notează AFP.

"Se pare că riscul unui război în zona OSCE nu a fost niciodată într-atât de ridicat în cursul ultimilor 30 de ani", a avertizat ministrul de externe polonez Zbigniew Rau. Este "o provocare majoră pentru această organizație, al cărei scop este tocmai acela de a ține războiul departe de Europa", a adăugat el.

În aceeași ordine de idei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că dialogul este "absolut esențial" pentru a "evita orice formă de confruntare care ar fi un dezastru pentru Europa și lumea" întreagă.

"Nu poate fi nici vorba de a negocia sub presiune", a avertizat șeful diplomației europene Josep Borrell, în timp ce ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, a spus că "respinge cu fermitate șantajul", adăugând că "atacurile și amenințările nu dau niciodată roade".

Confruntat cu atitudinea glacială a Occidentului față de cererile Kremlinului, care vrea în special garanții că Alianța Nord-Atlantică își va închide porțile în fața noilor candidați la aderare din Europa de Est, cum ar fi Ucraina, reprezentantul Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukașevici, a denunțat "absența unui răspuns adecvat".

"Totul s-a concentrat pe îngrijorările lor față de așa-zisul comportament agresiv al Rusiei", a spus oficialul rus în finalul reuniunii de la Viena."Este clar o dezamăgire", a adăugat el.

Pe teren, condițiile s-au deteriorat pentru observatorii OSCE în zonele controlate de către separatiștii proruși în estul Ucrainei, a deplâns situația Michael Carpenter, declarându-se "extrem de îngrijorat" de ceea ce se petrece.

Din 2014, OSCE este mandatată să verifice respectarea acordurilor de pace de la Minsk în regiunile Lugansk și Donețk, unde o bună parte din teritoriu se află sub controlul milițiilor separatiste susținute de Moscova.

Agențiile de informații americane nu exclud că Rusia ar putea opta "pentru fabricarea unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj și operațiuni informaționale, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei", a avertizat joi seara Jake Sullivan, citat de Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău